Στο νοσοκομείο της Ρόδου ένας Ροδίτης από τσίμπημα λεοντόψαρου..Τον κάρφωσε όταν το αλίευσε ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας

Στο νοσοκομείο κατέληξε χθες το πρωί  με φοβερούς πόνους, ένας Ροδίτης, ο οποίος τσιμπήθηκε από λεοντόψαρο, ανοιχτά της παραλίας κοντά στην Αγία Μαρίνα.
Ευτυχώς, μαζί με το νεαρό Ροδίτη, ήταν και άλλοι δύο φίλοι του, οι οποίοι τον βοήθησαν να βγει από τη θάλασσα και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Ρόδου όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Στη συνέχεια, η παρέα των Ροδιτών, παρέδωσε το λεοντόψαρο (το οποίο ήταν καρφωμένο πάνω σε καμάκι ψαροντούφεκου) στους αρμόδιους του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου για τις σχετικές αναλύσεις.
Το εν λόγω ψάρι, είναι που χαρακτηρίζεται ως «Λεσεψιανός Μετανάστης»  είναι τροπικό ψάρι, κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου εξαπλώνεται από την Ερυθρά Θάλασσα, το Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα Δυτικά, μέχρι την Ινδονησία και Σουμάτρα, στα Ανατολικά.
Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.
Οι συχνές αναφορές που ο ΥΣΡ καταγράφει από την αρχική εμφάνισή του στην περιοχή μας επιβεβαιώνουν τον εισβολικό χαρακτήρα του είδους.
Μετά από τις πρώτες υποβρύχιες παρατηρήσεις του περασμένου καλοκαιριού, ένα λεονταρόψαρο αλιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016 με δίχτυα στα ρηχά νερά του Φαληρακίου από τον αλιέα Σάββα Βαγιανό (καΐκι Σαρατόγκα) και ένα δεύτερο άτομο συλλέχθηκε στη Λίνδο στις 24 Μαΐου από τους αλιείς Οσμάν και Μαρίνο Καραοσμάν (καΐκι Αγ. Νικόλαος). Και τα δυο δείγματα εκθέτονται στο Ενυδρείο του ΥΣΡ.
Ένα τρίτο άτομο εντοπίστηκε στην Ακαντιά από τον αλιέα Μεμέτ Καραοσμάν (καΐκι Ταξιάρχης) στις 25 Μαΐου, ενώ συντηρημένο δείγμα, πολύ χρήσιμο για τη μελέτη βιολογικών στοιχείων, προμηθεύτηκε  από τον αλιέα Στέλιο Βαγιανό, ο οποίος το αλίευσε στο Πλημμύρι.
Εξ αιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων ακανθών που φέρει το είδος, ενημέρωσαν άμεσα τους εμπλεκόμενους φορείς, τους επαγγελματίες και μη αλιείς καθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα.
Ωστόσο, το λεονταρόψαρο μπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός» το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις άκανθες.
Ζωντανά ψάρια του είδους αυτού αλλά και άλλων που θεωρούνται «άγνωστα» ή «περίεργα» για τον επαγγελματία και ερασιτέχνη αλιέα είναι ευπρόσδεκτα από τους επιστήμονες του Σταθμού, ζωντανά, νεκρά ή και συντηρημένα στην κατάψυξη με σκοπό την καταγραφή και τη μελέτη της πανίδας της θαλάσσιας περιοχής, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη.
Ευπρόσδεκτες και πολύτιμης αξίας για τη συγκέντρωση βιολογικών στοιχείων είναι επίσης και οι υποβρύχιες παρατηρήσεις περιέργων οργανισμών οι οποίες πραγματοποιούνται από δύτες και απλούς συμπολίτες οι οποίοι γνωρίζουν και αγαπάνε τις θάλασσές μας.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους προαναφερθέντες αλιείς οι οποίοι είχαν τη διάθεση και ευχαρίστηση να μας παραδώσουν τα λεονταρόψαρα.
www.rodiaki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου