Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σύμη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί το νησί της Σύμης, όπου καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία και να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς.


Σοβαρά προβλήματα στις βασικές υποδομές της, όπως η παροχή ρεύματος και νερού, έχει υποστεί η Σύμη, μετά τη νεροποντή της Δευτέρας, που έπληξε το νησί για τουλάχιστον τρεις ώρες, παρασύροντας οχήματα και διάφορα υλικά στον βυθό της θάλασσας.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έως αυτήν τη στιγμή δεν έχει δηλωθεί επίσημα στις αρχές κάποιος αγνοούμενος. Δύτες του Λιμενικού που βούτηξαν το πρωί στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος μέσα σε οχήματα, δεν τα κατάφεραν, καθώς υπάρχει μεγάλη ποσότητα λάσπης που εμποδίζει την ορατότητα.


Στη Σύμη βρίσκεται από χθες ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος συμμετέχει σε συνεχείς συσκέψεις για την αποτίμηση των ζημιών. Σήμερα το πρωί, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, συστάθηκε συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπό τον υφυπουργό Ναυτιλίας και συμμετέχουν ο δήμαρχος Σύμης, Λ. Παπακαλοδούκας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Χρ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του στρατού. Επίσης, στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας, καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Αυτήν τη στιγμή έχουν αναλάβει τα έργα καθαρισμού στον Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό.

Ταυτόχρονα, με σταθερούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σύμη και παράλληλα γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, προς αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο.

Κατόπιν συνεννόησης του κ. Σαντορινιού με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη και τον γγ Υποδομών, Γ. Δέδε, σε λίγη ώρα θα φτάσει στη Σύμη εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Ακόμη, μετά από επικοινωνία του κ. Σαντορινιού με την εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ», μεταφέρθηκαν, το πρωί, ειδικά μηχανήματα για να βοηθήσουν στα έργα αποκατάστασης.

Ο κ. Σαντορινιός ενημέρωσε την την υφυπουργό Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου και τον υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο, σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύμης και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες κατοίκους του νησιού, αλλά και ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό της Σύμης.

newreport.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου