Αλλαγές στις αποδείξεις – Αυξάνεται το αφορολόγητο

Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, θεσπίζεται νέο σύστημα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών, «ανατρέπονται» οι αποδείξεις...
μειώνονται οι φόροι μεταβίβασης, έρχεται νέο «φιλικότερο» ποινολόγιο με λογικά πρόστιμα και τόκους από το 2013.

Σε συνέντευξη του στην Ναυτεμπορική ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης τονίζει χαρακτηριστικά για το θέμα των αποδείξεων «Για το οικονομικό έτος 2013, δηλαδή για την χρήση 2012 που διανύουμε νομίζω ότι είναι δύσκολο να επιφέρουμε αλλαγές στο σύστημα αλλά στο πλαίσιο του νέου συστήματος που θα ισχύσει για εισοδήματα του 2013 πρέπει να επανεξετασθεί η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων». 

Παράλληλα τη θέσπιση απλούστερης φορολογικής κλίμακας με απλοποίηση των κλιμακίων και σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου ώστε να ευνοηθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη που είναι πλέον το ζητούμενο για την κυβέρνηση. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 8.000 ευρώ. 

«Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου παραμένει στόχος της Κυβέρνησης. Επίσης, εξετάζουμε απλοποίηση των κλιμακίων με γνώμονα τη μη περαιτέρω επιβάρυνση και αν είναι δυνατόν την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων πάντα υπό το πρίσμα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας» σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών. 

Ωστόσο ο αρμόδιος επί των εσόδων Υφυπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αποτελέσματα από τη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής αφού όπως παραδέχεται χωρίς να κρύβεται πίσω από τις λέξεις: «αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή που ομολογώ ότι απαιτεί κάποιο χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα αλλά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία μας τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους».

Επισημαίνει ωστόσο ότι η μη επίτευξη του στόχου των εσόδων δεν οφείλεται μόνο στη φοροδιαφυγή, διότι τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί από την καταπολέμησή της δεν είναι αυτά που έχουν τη σημαντική επίπτωση, αλλά κυρίως στην ύπαρξη ύφεσης που είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στα έσοδα των φορολογούμενων στις συναλλαγές και κατά συνέπεια στους φόρους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ξεκαθαρίζει ότι από το σημείο που παρέλαβε η κυβέρνηση το «προβληματικό φορολογικό μας σύστημα» θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που στοχεύουν στην βελτίωση των εσόδων όπως: Tον έλεγχο των ανέλεγκτων υποθέσεων, την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων, τους ελέγχους φυσικών προσώπων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις δυσαρμονίας βιοτικού επιπέδου και δηλώσεων.

Είναι φανερό ότι η λογική του κ. Μαυραγάνη κινείται στη φορολόγηση όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι στην αύξηση της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται.

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων ο κ. Μαυραγάνης στηρίζει πολλά στη δημιουργία μέσα στο 2013 του περιουσιολογίου, ώστε από το 2014 να υπάρχει μια σαφής εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων που θα συσχετίζεται με τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις τους για να εντοπίζονται αποκλίσεις. 

Για τους ανωτέρω άλλωστε λόγους αποκλείει κατηγορηματικά τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων, με εξαίρεση τις αλλαγές στη φορολογία προϊόντων καπνού, αλλά και την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης η οποία παραδέχεται ότι θα επιφέρει μία αύξηση της τιμής ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και μία μείωση στο πετρέλαιο κίνησης που θα έχει θετική επίπτωση στις μεταφορές. 

Για να ενισχυθούν όμως οι οικονομικά ασθενέστεροι θα χορηγηθεί άμεσα το επίδομα θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Ο κ. Μαυραγάνης κρατά πάντως κλειστά τα χαρτιά του για το πότε θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η εφαρμογή του μέτρου είναι συνάρτηση της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων, ενώ για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών υπογραμμίζει ότι στόχος θα είναι να ενισχυθούν «οι έχοντες ανάγκη». 

«Στη Βουλή ανέφερα ότι παραμένει πρόθεση της Κυβέρνησης η μείωση του ΦΠΑ εστίασης. Η χρονική στιγμή λήψης και εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης είναι συνάρτηση της ανάγκης σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας αλλά ταυτόχρονα και της ανάγκης για αποτελεσματική ενίσχυση της αγοράς και του τουρισμού ώστε αφενός να λειτουργήσει υπέρ της επιχειρηματικότητας και της μείωσης των τιμών και αφετέρου να επηρεάσει σημαντικά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού πακέτου κατά τη διαμόρφωσή του»αναφέρει ο Γ. Μαυραγάνης. 

Όσον αφορά τη φορολογία κεφαλαίου ο Υφυπουργός Οικονομικών αποκλείει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προαναγγέλει ριζικές αλλαγές με κατεύθυνση την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και μείωση των φόρων μεταβίβασης.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το ΦΑΠ, όμως σε κάθε περίπτωση θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου