Σε λειτουργία πάλι το νυχτερινό τιμολόγιο....


Βοηθάει τη τσέπη μας, τις ενεργειακές ανάγκες, το περιβάλλον, αλλά και τη ΔΕΗ. Θα γίνει διακανονισμός με βάση τις καταναλώσεις των τελευταίων ετών...
Σήμερα ασχολούμαστε με ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως δε φαίνεται να έχει σχέση με την Οικολογία και το Περιβάλλον. Όπως θα προσπαθήσουμε όμως να δείξουμε παρακάτω, όχι μόνο έχει άμεση σχέση και με τα δύο αλλά και με την εξοικονόμηση χρημάτων τόσο από τους καταναλωτές όσο και από την ίδια τη ΔΕΗ. Είναι δηλαδή όπως θα δούμε κάτι από το οποίο όλοι κερδίζουν.
Τα Οικολογικά Ροδιακά συνεισφέροντας στην ενημέρωση των καταναλωτών παρουσιάζουν σήμερα τη δυνατότητα να έχουμε όλοι μειωμένο νυκτερινό τιμολόγιο και τα οφέλη που προκύπτουν.

Το νυκτερινό τιμολόγιο με μια ματιά
Το νυκτερινό τιμολόγιο είναι μια ευκαιρία για τους καταναλωτές να ξοδέψουν λιγότερα για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν στο σπίτι τους εφόσον καταναλώνουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η εξοικονόμηση γίνεται επειδή η χρέωση γίνεται με σημαντικά μειωμένα τιμολόγιο το οποίο μάλιστα δεν είναι κλιμακωτό όπως το ημερήσιο.

Δέκτης και μετρητής νυκτερινού τιμολογίου

Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) το χειμερινό τιμολόγιο ισχύει από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου από 15:30 έως 17:30 και ξανά από 02:00 έως τις 08:00 το πρωί. Η θερινή περίοδος ισχύει από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου με συνεχόμενο ωράριο από 23:00 έως 07:00 το πρωί.

Το οικονομικό όφελος
Οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά αφού η χρέωση για κάθε κιλοβατώρα με το νυκτερινό τιμολόγιο είναι 0,054 ευρώ (€0,054/kWh) ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Υπάρχει και ένα μικρό πάγιο που είναι €4,16 ανά τετράμηνο. Η τιμή αυτή είναι σημαντικά μικρότερη από το ημερήσιο τιμολόγιο το οποίο είναι κλιμακωτό και ξεκινάει από €0,05625/kWh για κατανάλωση μέχρι 800 kWh και φτάνει μέχρι τα €0,09155/kWh για καταναλώσεις πάνω από 2.000 kWh. Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικά μικρότερη είναι η επιβάρυνση με το νυκτερινό τιμολόγιο.

Ένα παράδειγμα
Ένας καταναλωτής με τριφασική παροχή που ξοδεύει 1800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και δεν έχει ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο θα πληρώσει 256,26 ευρώ για την περίοδο αυτή. Ο ίδιος καταναλωτής έχοντας ενεργοποιήσει το νυχτερινό τιμολόγιο και καταναλώνοντας 600 κιλοβατώρες με αυτό ανά τετράμηνο θα πληρώσει 206,43 ευρώ. Δηλαδή θα εξοικονομήσει 50 ευρώ το τετράμηνο ή 150 ευρώ ετησίως.

Πότε συμφέρει
Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες της μειωμένης χρέωσης όπως αυτές φαίνονται παραπάνω. Συμφέρει σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική μας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο ή μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh. Βεβαίως υπάρχουν και αρκετές συσκευές όπως για παράδειγμα ψυγεία, καταψύκτες κλπ που λειτουργούν όλο το 24ώρο οπότε μπορούμε να έχουμε σημαντική οικονομία έτσι κι αλλιώς.

Η διαδικασία χορήγησης
Για να σας χορηγηθεί το μειωμένο (νυχτερινό) τιμολόγιο, θα πρέπει να υποβάλλετε σχετική αίτηση στο τοπικό γραφείο της ΔΕΗ, προσκομίζοντας έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος του ακινήτου και να πληρώσετε ένα μικρό ποσό συμμετοχής γύρω στα €32, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τοποθετηθεί στην γραμμή πίνακα-μετρητή σας με δική σας ευθύνη και ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώματος μπλε, διατομής 1,5 mm²), η ύπαρξη του οποίου θα βεβαιώνεται στην Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) του ηλεκτρολόγου.
Εάν δεν βεβαιώνεται η ύπαρξη του αγωγού αυτού στην αρχική ΥΔΕ που έχει υποβληθεί στη ΔΕΗ, θα πρέπει να προσκομιστεί καινούργια ΥΔΕ που να βεβαιώνει την ύπαρξή του.

Το πρόβλημα στη Ρόδο
Στη Ρόδο για αρκετό διάστημα υπήρχε πρόβλημα με το νυκτερινό τιμολόγιο αφού το μηχάνημα που είχε η ΔΕΗ εδώ και περίπου 25 χρόνια δεν μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού. Τα Οικολογικά Ροδιακά με την ευκαιρία της λειτουργίας του νέου μηχανήματος για το νυκτερινό ρεύμα παρουσιάζουν σήμερα με τη βοήθεια του Βασίλη Σαλβάρη, μηχανολόγου ηλεκτρολόγου, Διευθυντή Τεχνικού Τομέα Περιοχής Ρόδου το νέο μηχάνημα που θα δώσει λύση στο πρόβλημα του νυκτερινού τιμολογίου για πολλά χρόνια σε όλο το νησί της Ρόδου.

Ο Βασίλης Σαλβάρης στο χώρο του υποσταθμού της ΔΕΗ

Να σημειώσουμε ότι για ένα μεγάλο διάστημα λόγω βλάβης όλο το νησί λειτουργούσε μόνο με μειωμένο νυκτερινό ρεύμα. Αλλά μετά τη βλάβη αυτή λόγω της ανεπάρκειας του μηχανήματος, όπως λέμε παραπάνω, πολλοί καταναλωτές δεν μπορούσαν να έχουν νυκτερινό ρεύμα. Η ΔΕΗ λοιπόν θα κάνει αναδρομική τιμολόγηση και για τις δύο περιπτώσεις και θα χρεώσει ή θα πιστώσει ανάλογα τους καταναλωτές με βάση την κατανάλωση των τελευταίων ετών.

Το νέο μηχάνημα
Το καινούργιο μηχάνημα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού

Το νέο μηχάνημα στην ουσία σε συγκεκριμένες στιγμές παίρνει εντολές από ένα πίνακα ελέγχου και με τη σειρά του κάνει έγχυση στο δίκτυο μιας ακουστικής συχνότητας δίνοντας εντολή στους δέκτες που υπάρχουν στα σπίτια μας για να αλλάξουν τη χρέωση στους μετρητές από ημερήσια σε νυκτερινή και αντίστροφα. Το μηχάνημα που είναι γερμανικής προέλευσης βρίσκεται στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή Τρεις στην Ιαλυσό και η διάχυση γίνεται από εκεί σε όλο το νησί.
Η ΔΕΗ στη Ρόδο είχε εντοπίσει το πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια και είχε ζητήσει την αντικατάσταση του παλιού μηχανήματος η οποία τελικά ολοκληρώθηκε πριν από μερικές βδομάδες. Το παλιό μηχάνημα αυτό μπορούσε να καλύψει μόνο 30-40.000 πελάτες και με μια σαφώς μικρότερη ζήτηση ενώ σήμερα η δυνατότητα είναι για πάνω από 80.000 πελάτες και πολύ μεγαλύτερη ζήτηση. Τώρα το παλιό μηχάνημα θα μεταφερθεί σε περιοχές με λιγότερους καταναλωτές και λιγότερη ζήτηση.
Να σημειώσουμε ότι το καινούργιο μηχάνημα μπορεί να ελέγχει την οικιακή και την επαγγελματική κατανάλωση αλλά και το δημοτικό φωτισμό και με αυτό μπορούν να γίνονται οι ανάλογοι χειρισμοί για λειτουργία ή παύση συγκεκριμένων λειτουργιών. Οι δυνατότητες του όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ μεγάλες.

Οι ωφέλειες για το νησί
Λόγω της ιδιαιτερότητας της οικονομικής δραστηριότητας στο νησί η καμπύλη της ζήτησης είναι πολύ διαφορετική από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δηλαδή στη Ρόδο η κατανάλωση αρχίζει να πέφτει αισθητά μετά τα μεσάνυχτα με την ελάχιστη να είναι γύρω στις 5 με 6 το πρωί. Υπάρχει μια πρώτη αιχμή (peak) στις 12 με 1 το μεσημέρι και κατόπιν η ζήτηση μειώνεται ελαφρώς το απόγευμα και να ανέβει ξανά στη μεγαλύτερη αιχμή στις 8 με 9 το βράδυ όπου το καλοκαίρι τα φορτία φτάνουν μέχρι τα 210 MW (καλοκαίρι 2012). Η σχέση χαμηλότερης με υψηλότερης ζήτησης είναι 1 προς 3, δηλαδή τα φορτία στις 8 με 9 το βράδυ είναι τρεις φορές μεγαλύτερα απ’ ότι στις 5 το πρωί.

Τα Οικολογικά Ροδιακά στο εσωτερικό του υποσταθμού

Η χρήση λοιπόν του νυκτερινού ρεύματος σε ώρες εκτός αιχμής και ειδικά τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να βοηθήσει ώστε να λειτουργούν λιγότερα μηχανήματα αφού η ζήτηση θα είναι πιο ομαλή και δε θα έχουμε υψηλές αιχμές οι οποίες απαιτούν τη λειτουργία περισσότερων μηχανών οι οποίες βέβαια προκαλούν και την ανάλογη ρύπανση.

Η εκτεταμένη χρήση νυκτερινού ρεύματος μπορεί να καταστήσει μη αναγκαία τη λειτουργία των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών τις ώρες αιχμής

Τα οφέλη της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ αναγκάζεται λοιπόν να λειτουργεί εκείνες τις ώρες τις εφεδρικές μηχανές (αεριοστρόβιλοι και Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη) οι οποίες λειτουργούν με πολύ ακριβότερο καύσιμο (ντίζελ) ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τις μηχανές βάσης που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο να αναβοσβήνουν. Επομένως η παραγωγή ρεύματος κοστίζει πολύ λιγότερο στη ΔΕΗ και λόγω καυσίμου αλλά και λόγω συντηρήσεων όταν η ζήτηση είναι πιο ομαλή. Από την άλλη πλευρά τεχνικά η παραγωγή είναι πιο εύκολη και με λιγότερες βλάβες και συντηρήσεις. Στη ουσία δηλαδή επιδιώκεται η «μεταφορά» φορτιών από τις ώρες αιχμής σε ώρες με μικρότερη ζήτηση γι’ αυτό λοιπόν και «πριμοδοτείται» το νυκτερινό τιμολόγιο. Η ΔΕΗ λοιπόν δε χαρίζει λεφτά αλλά προσπαθεί να βοηθήσει τη δική της λειτουργία δίνοντας ένα σαφές κίνητρο στους καταναλωτές.

Συμπέρασμα
Το νυκτερινό ρεύμα είναι ωφέλιμο για όλους. Για τους καταναλωτές λόγω μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος σε μια εποχή δύσκολη για όλους, για το περιβάλλον, αφού λιγότερες μηχανές θα χρειάζονται για την παραγωγή και η ρύπανση θα είναι μειωμένη αφού δε θα υπάρχουν τεράστια φορτία σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ η οποία και οικονομικά αλλά και τεχνικά θα είναι ωφελημένη.
Πιστεύουμε ότι την πρωτοβουλία των Οικολογικών Ροδιακών για ενημέρωση των καταναλωτών πρέπει να ακολουθήσει και η ίδια η ΔΕΗ ώστε να διαδοθεί και να επεκταθεί η χρήση του νυκτερινού τιμολογίου σε όλους τους καταναλωτές στο νησί, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικά σε μια εποχή κρίσης.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου