Στον Αττάβυρο γίνεται αναδάσωση με λυματολάσπη


Σε 640 στρέμματα, εδώ και δύο χρόνια δοκιμάζονται νέες μέθοδοι για την αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας...
Με λυματολάσπη και νερό από βιολογικούς καθαρισμούς επιχειρείται ενισχυτικό πρόγραμμα αναδάσωσης σε περιοχή που κάηκε το 2008. Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια.
Το ερευνητικό πρόγραμμα ονομάζεται Framme και πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Ρόδου - με προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση κατά 50% από τον μηχανισμό LIFE+ (Nature & Biodiversity) της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φιλοδοξία του προγράμματος είναι να καλύψει το κενό γνώσης της σύγχρονης επιστήμης όσον αφορά τη διαχείριση και αποκατάσταση των πυρόπληκτων μεσογειακών δασών. «Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τα δάση μας», εξηγεί ο κ. Γεράσιμος Αράπης, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και α΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας. «Για παράδειγμα, δεν έχουμε ακριβή δεδομένα για τη βιοποικιλότητα στα μεσογειακά δάση. Δεν έχουμε μελετήσει αρκετά τις άλλες ιδιότητες ενός δάσους που επίσης πλήττονται σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς, λ.χ. την επίδραση στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής και στην οργανική ύλη που υπάρχει στο έδαφος».
Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποιείται έκταση 640 στρεμμάτων σε περιοχή Natura στο όρος Αττάβυρος, μεγάλο μέρος της οποίας κάηκε από πυρκαγιά το 2008. Η περιοχή έχει χωριστεί σε 64 μεγάλα «πειραματικά τετράγωνα» των 10 στρεμμάτων. «Πρόκειται να δοκιμάσουμε συνδυασμούς συμβατικών μεθόδων (κατασκευή κλαδοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων κατά της διάβρωσης), με νεότερες πρακτικές. Μία από αυτές, η χρήση λυματολάσπης (σ.σ. δηλαδή της ιλύος που προκύπτει κατά τον καθαρισμό των αστικών λυμάτων από έναν βιολογικό καθαρισμό) για λίπανση του εδάφους και νερού από τον βιολογικό καθαρισμό για άρδευση. Κάθε πιθανός συνδυασμός νεότερων και συμβατικών μεθόδων επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές σε διαφορετικά σημεία και έτσι προκύπτουν τα 64 διαφορετικά κομμάτια», εξηγεί ο κ. Αράπης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και θα διαρκέσει πέντε. «Στα πρώτα δύο χρόνια έγινε παρατήρηση της φυσικής αναγέννησης του δάσους και καταγραφή της βιοποικιλότητας στις περιοχές που έχουν καεί. Στη συνέχεια συγκρίναμε τις επιπτώσεις - π.χ., γιατί κάποια είδη δεν ξαναφυτρώνουν μετά τη φωτιά, ή ποια ενισχύουν την παρουσία τους. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουμε για πρώτη φορά την εφαρμογή λυματολάσπης». Οπως εξηγεί ο κ. Αράπης, η λυματολάσπη της Ρόδου, όπως και των περισσότερων ελληνικών νησιών, είναι κατάλληλη ελλείψει βιομηχανικής δραστηριότητας, η οποία ενδεχομένως να επιβάρυνε τη σύστασή της.
Τελικός στόχος του προγράμματος είναι να καταλήξει σε έναν πρακτικό οδηγό για την αναδάσωση μεσογειακών οικοσυστημάτων, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ανάλογη περίπτωση. «Ο οδηγός δεν θα λαμβάνει υπόψη μόνο την αποτελεσματικότητα της κάθε μεθόδου αλλά και άλλους παράγοντες, όπως το κόστος της. Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική, καθώς το κόστος μπορεί να είναι απαγορευτικό σε μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας», καταλήγει ο κ. Αράπης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου