Αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την σεζόν του 2013

Χωρίς εμπόδια θα υλοποιηθεί τελικά το πρόγραμμα συμμετοχής του ΕΟΤ στις περισσότερες τουριστικές εκθέσεις του Ιανουαρίου καθώς βρέθηκε τρόπος να...
πληρωθούν έγκαιρα οι συμμετοχές του οργανισμού παρά τα γνωστά προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα. 

Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη επήλθε δικαιολογημένα μία ανακούφιση στον οργανισμό προώθησης Ροδιακού τουρισμού, καθώς έληξε η περίοδος αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι χτες. Η αβεβαιότητα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη καθώς ο ΠΡΟΤΟΥΡ ήταν συνεκθέτης του ΕΟΤ στις εκθέσεις του μήνα και μία απουσία του οργανισμού θα ανέτρεπε τον προγραμματισμό που είχε κάνει. 

Αν δηλαδή ο ΕΟΤ δεν έβρισκε έγκαιρα τον τρόπο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε αυτές τότε ο ΠΡΟΤΟΥΡ έπρεπε να αναζητήσει άλλους τρόπους για να δώσει το παρών, αφού η συμμετοχή στις εκθέσεις είχε αποφασιστεί από το δ.σ 

Όπως είχε γράψει προ ημερών η «Ροδιακή» ο οργανισμός προώθησης Ροδιακού τουρισμού, θα έκανε τα πάντα για να έχει παρουσία το νησί μας στις τουριστικές διοργανώσεις του εξωτερικού σε περίπτωση που ο ΕΟΤ δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος σε αυτές υπό το βάρος των εξελίξεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες. 

Τότε είχαν εκφραστεί φόβοι ότι οι αποκαλύψεις για την αποτροπή απάτης σε βάρος του ΕΟΤ, και οι εντολές που δόθηκαν για διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος, θα περιέπλεκαν τα πράγματα σε ότι αφορά την παρουσία του οργανισμού σε συγκεκριμένες διοργανώσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες. 

Στις διοργανώσεις αυτές η Ρόδος αποφασίστηκε να είναι συνεκθέτης του ΕΟΤ και να έχει παρουσία στο περίπτερό του. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη από αυτές είναι η έκθεση της Ουτρέχτης στην Ολλανδία που ξεκινά στις 9 Ιανουαρίου και ακολουθούν η έκθεση της Βιέννης στις 10 του ίδιου μήνα και η έκθεση του Ελσίνκι στις 17. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις εν λόγω διοργανώσεις προηγήθηκε ένα… θρίλερ καθώς ο ΕΟΤ αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτές στο… παρά πέντε. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΠΡΟΤΟΥΡ βλέποντας την κωλυσιεργία από τον οργανισμό λόγω οικονομικής αδυναμίας, αναγκάστηκε να προχωρήσει μόνος του σε διαπραγματεύσεις με τους διοργανωτές για αυτόνομη συμμετοχή, θέλοντας να είναι έτοιμος σε περίπτωση που ο ΕΟΤ αποφάσιζε τελικά να μη συμμετάσχει. Τελικά επανήλθε υπό τη σκέπη του ΕΟΤ και έτσι θα δώσει το παρών στις παραπάνω διοργανώσεις. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο εξής ο ΕΟΤ θα ακολουθεί άλλη τακτική σε ότι αφορά την παρουσία του στις εκθέσεις. Λόγω οικονομικής στενότητας το πλάνο συμμετοχής του στις διοργανώσεις θα εγκρίνεται ανά μήνα και όχι συνολικά από την αρχή της σαιζόν όπως μέχρι σήμερα. 

Έτσι για μεν το Ιανουάριο γνωστοποιήθηκε η συμμετοχή σε συγκεκριμένες εκθέσεις ενώ για τον επόμενο μήνα αναμένεται σχετική ανακοίνωση αργότερα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες θα πρέπει να περιμένουμε μείωση του αριθμού των συμμετοχών του λόγω… κόστους καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για περικοπή συγκεκριμένων εκθέσεων από το μέχρι σήμερα πρόγραμμα. Όπως είναι φυσικό αυτό θα θέσει και τον ΠΡΟΤΟΥΡ σε κατάσταση αναμονής καθώς είναι συνεκθέτης του ΕΟΤ και σε άλλες διοργανώσεις. 

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 
Πάντως όπως έχει επισημανθεί το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και αναμένεται να διαπιστωθεί από την πρώτη κιόλας έκθεση αυτή της Ουτρέχτης στην Ολλανδία που θα διαρκέσει από 9 έως 13 Ιανουαρίου. 

Ιδιαίτερα θετικό όμως είναι το κλίμα που υπάρχει σήμερα στη Γερμανία για την Ελλάδα, καθώς έχουν σταματήσει τα αρνητικά σχόλια σε βάρος της και ως εκ τούτου έχουν γεννηθεί πολλές ελπίδες για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου. 

Η μεγάλη αναστροφή που παρατηρείται, είναι δείγμα ότι τα πράγματα του χρόνου στον τουρισμό θα είναι καλύτερα, όμως είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς με συγκεκριμένα ποσοστά. Οι τουριστικοί παράγοντες της Ρόδου συστήνουν αυτοσυγκράτηση τόσο στις δηλώσεις όσο και στα ποσοστά που ανακοινώνονται καθώς είναι πολύ νωρίς για να διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα για την πορεία της σαιζόν. 

Η στάση του υπουργού εξωτερικών Β. Σόιμπλε που άλλαξε για την Ελλάδα και τα κατά καιρούς εύσημα που δίνει στη χώρα μας έχουν κατευνάσει το μένος των Γερμανών και ο θόρυβος έχει κοπάσει. Αυτό δρά θετικά στη ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι δειλά- δειλά «επιστρέφουν» στην Ελλάδα σε σημείο οι προκρατήσεις για τη χώρα μας να σημειώνουν αυτή τη στιγμή αύξηση γύρω στο 9% σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με το τουριστικό περιοδικό της Γερμανίας FWV . 

Σύμφωνα με όσα γράφει, ο πρόεδρος του TUI κρίνει ικανοποιητική την πορεία των κρατήσεων κάνοντας λόγο για μονοψήφια αύξηση της τουριστικής κίνησης από τη χώρα. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν η Ελλάδα είχε καταποντιστεί από τον τουριστικό χάρτη και οι απώλειες στις προκρατήσεις έφταναν το 40%. Δεν θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν πανηγυρισμοί για φέτος αφού το κενό και οι απώλειες είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν. «Πέρσι τέτοια εποχή η χώρα μας δεν πουλούσε σχεδόν τίποτα» έλεγαν χαρακτηριστικά τουριστικοί επιχειρηματίες της Ρόδου. 

Σε ότι αφορά την Αγγλία η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη με τα στοιχεία να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φετινή σαιζόν θα έχει αύξηση. Για την αγορά της Ρωσίας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πάει πολύ καλά και θα κάνει τη διαφορά. Μάλιστα η αυξανόμενη άνοδος του τουριστικού ρεύματος προς τη Ρόδο και γενικά την Ελλάδα, οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει με αποτέλεσμα νέοι τουριστικοί οργανισμοί να κάνουν την εμφάνισή τους για να την ικανοποιήσουν. 

Τα νέα από τη Σκανδιναβία είναι μάλλον θετικά, αν και παρατηρούνται αυξομειώσεις ανάλογα τη χώρα. Μέχρι στιγμής πιο σταθερή είναι η εικόνα από τη Σουηδία που δείχνει ότι οι Σουηδοί επιστρέφουν στη Ρόδο, ενώ οι εκτιμήσεις για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι και αυτές θετικές. Με δεδομένο πάντως ότι κάποιες από τις παραπάνω χώρες θα στείλουν εκπροσώπους στις εκθέσεις τουρισμού που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιανουάριο και στις οποίες θα συμμετάσχει η Ρόδος, μία σαφής εικόνα θα σχηματιστεί στο τέλος του μήνα. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξουν σαφή συμπεράσματα γύρω από την πορεία της τουριστικής κίνησης το 2013. 


Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου