Σχολή πιλότων στο αεροδρόμιο Μαριτσών


Τα σχέδιά της για τη δημιουργία σχολής πιλότων στο αεροδρόμιο Μαριτσών παρουσίασε χτες η Jet stream aviation academy, ενημερώνοντας τοπικές αρχές και κοινή γνώμη για τις επενδύσεις της στο νησί. 
Για το σκοπό αυτό βρέθηκε στη Ρόδο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Γιάννης Ντίσκος (που έλκει την καταγωγή του από το νησί μας) ο οποίος με τη βοήθεια της συμβούλου τεχνικών έργων Μαρίας Τσακαλή και του υπεύθυνου τύπου Σωτήρη Σωτηρόπουλου, εξήγησαν στους παραβρισκόμενους τι ακριβώς θα γίνει στο αεροδρόμιο Μαριτσών και ποια θα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της jet stream, η σχολή που έχει έδρα στην Αθήνα (Ελευθέριος Βενιζέλος) και γραφεία στο Ντουμπάι, προ δύο ετών ξεκίνησε την αναζήτηση νέου χώρου και σε άλλο αεροδρόμιο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της.

Μάλιστα εξέτασε πολλά αεροδρόμια μεταξύ των οποίων του Αγρινίου, της Σπάρτης, της Σητείας, της Πάφου και των Μαριτσών στη Ρόδο βρίσκοντας ότι ήταν και το πιο κατάλληλο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Όπως είπε ο κ. Ντίσκος η σχολή διαθέτει σήμερα δύο αεροσκάφη αλλά σταδιακά και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συνολικά έξι δικινητήρια και ένα μονοκινητήριο για τις ανάγκες εκπαίδευσης των μαθητών της.

«Θα είναι ένα στολίδι για τη Ρόδο» είπε συγκεκριμένα αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις της σχολής που θα δημιουργηθούν σε χώρο του αεροδρομίου του αεροδρομίου Μαριτσών. Από την πλευρά της η σύμβουλος τεχνικών έργων αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης έκανε γνωστό ότι σχετικό αίτημα κατατέθηκε στην ΥΠΑ και στο ΓΕΑ τον Οκτώβριο του 2010 και ανέλυσε τα βήματα που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα τονίζοντας ότι η jet stream προχώρησε στην υλοποίηση όσων της ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΥΠΑ.

Έτσι η ΥΠΑ της παραχώρησε το τμήμα του αεροδρομίου που ζήτησε και αναμένει να της χορηγήσει και το δικαίωμα χρήσης. Οι υπεύθυνοι τελούν εν αναμονή και της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ σε επόμενο στάδιο θα κατατεθεί και αρχιτεκτονική μελέτη για τα κτίρια προς έγκριση. Όπως διευκρινίστηκε το τίμημα που θα καταβάλει η εταιρία θα υπολογιστεί με βάση τον τιμοκατάλογο που έχει η ΥΠΑ για τους χώρους χρήσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η έκταση που παραχωρήθηκε ανέρχεται σε 105 στρέμματα ενώ οι εγκαταστάσεις της σχολής και των υπόλοιπων χώρων θα καταλαμβάνουν έκταση 28.000 τ.μ.
Σύμφωνα με την κ. Τσακαλή θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων νέα δάπεδα, υπόστεγα πυροσβεστικός σταθμός, εκπαιδευτικό κέντρο με προσομοιωτές πτήσεων, εγκαταστάσεις καυσίμων και το παλιό ιταλικό κτίριο θα αναπαλαιωθεί για να φιλοξενήσει τα γραφεία διοίκησης της σχολής.

Οι διαδικασίες αυτές θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίες ενώ σημαντικά θα είναι και τα οφέλη από τη φιλοξενία των μαθητών στη Ρόδο. Αναφορικά με τις πτήσεις τονίστηκε ότι αυτές δεν θα προκαλούν μεγάλη ρύπανση ενώ και η όχληση θα είναι μικρή αφού θα γίνονται από ελαφρά αεροσκάφη και θα υπάρξει ειδικός σχεδιασμός ώστε να αποφεύγονται οι υπερπτήσεις πάνω από τους γειτονικούς οικισμούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ. ΓΑΚΗ
Σημειώνεται ότι για το θέμα είχαν καταθέσει ερώτηση στη βουλή οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης και Θεόδωρος Δρίτσας ζητώντας να ενημερωθούν για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε ότι αφορά την παραχώρηση του χώρου στα Μαριτσά.

Το υπουργείο ανάπτυξης απάντησε μεταξύ άλλων ότι κατατέθηκε αίτημα από τη σχολή αλλά λόγω χρήσης του αεροδρομίου από το ΓΕΑ για έρευνα και διάσωση ζητήθηκε και η δική του άποψη. Το ΓΕΑ απάντησε από την πλευρά του ότι δεν έχει αντίρρηση με την παράλληλη χρήση του αεροδρομίου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων γενικής αεροπορίας και αεραθλητισμού ζητώντας όμως αυτό να γίνει αποκλειστικά από προσωπικό της ΥΠΑ γεγονός που είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί με τα σημερινά δεδομένα, όπως αναφέρει το υπουργείο.

Πάντως επειδή το ερώτημα αυτό τέθηκε από τη «Ρ» στη χτεσινή ενημέρωση οι εκπρόσωποι της jet stream απάντησαν ότι η πολεμική αεροπορία θα εξυπηρετήσει την κατάσταση όπως γίνεται στην Πάχη Μεγάρων καθώς υπάρχει θετική εισήγηση σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν ενώ όπως έγινε γνωστό προ καιρού πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συζήτηση και με τα ανάλογα τμήματα του αεροδρομίου Διαγόρας για το ίδιο θέμα. Η απάντηση που δόθηκε στους βουλευτές από τον υπουργό ανάπτυξης και μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη έχει ως εξής:

“Σε απάντηση της Ερώτησης με αριθμό 4116/372/19-11-2012 που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές κ.κ. Δημ. Γάκης και Θεοδ. Δρίτσας, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. ΥΠΑΔ/Δ13/Α/38856/1663/6-12-2012 έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ως προς τον τομέα αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΝΥΠ, σας πληροφορούμε ότι δεν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί παραχώρησης του Αεροδρομίου των Μαριτσών σε ιδιώτη. Ούτε έχει προκηρυχθεί διακήρυξη για διεθνή διαγωνισμό σχετικά με την παραχώρηση του αεροδρομίου. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει δεχθεί αίτημα της εταιρείας JETSTREAM AVIATION ACADEMY για παραχώρηση συγκεκριμένου χώρου εντός της έκτασης του αεροδρομίου Μαριτσών, για την εγκατάσταση Σχολής Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας. Το αίτημα της εν λόγω εταιρείας δεν έχει σχέση με τις δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Το αεροδρόμιο Μαριτσών ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών - ΥΠΑ). Τμήμα της έκτασης του αεροδρομίου προήλθε μετά από απαλλοτρίωση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τις ανάγκες της ΥΠΑ (ΦΕΚ Α/92/1955).

Δεδομένης της χρήσης του αεροδρομίου από το ΓΕΑ για έρευνα και διάσωση, ζητήθηκε η άποψή του για την ανάπτυξη της παραπάνω δραστηριότητας από την εταιρεία JESTREAM Aviation Academy. Το ΓΕΑ απάντησε ότι δεν έχει αντίρρηση για την παράλληλη χρήση του αεροδρομίου εκ μέρους της ΥΠΑ για ανάπτυξη δραστηριοτήτων Γενικής Αεροπορίας, διευκρινίζοντας όμως ότι η σύμφωνη γνώμη του αφορά στη λειτουργία αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας και Αεραθλητισμού στο αεροδρόμιο Μαριτσών, αποκλειστικά από προσωπικό της ΥΠΑ, γεγονός που είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί με τα σημερινά δεδομένα”. 


 Βαρβάρα Μπογδάνου
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου