Αναβλήθηκε η δίκη του επιχειρηματία

Αναβλήθηκε για κρείσσονες λόγους από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η υπόθεση 53χρονου επιχειρηματία – εισαγωγέα της Ρόδου, ο οποίος...
κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο πούλησε το 2005 ποτά αξίας 4,3 εκατ. ευρώ χωρίς να πληρώσει δασμούς ύψους 3 εκατ. ευρώ! 

Το δικαστήριο ξεκίνησε κανονικά την εκδίκαση της υπόθεσης και λίγο πριν την ολοκλήρωση της αναγκάστηκε να αναβάλλει καθώς όπως ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο 53χρονος επιχειρηματίας, ο ίδιος είχε καταβάλλει όλα τα χρήματα για τα εμπορεύματα που είχε προμηθευτεί και τα σχετικά παραστατικά τα είχε καταθέσει στο Τελωνείο. Ως εκ τούτου το δικαστήριο αποφάσισε με εισαγγελική συνδρομή να ανευρεθούν τα παραστατικά αυτά και να προσκομιστούν για τη δίκη. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο του 2011 η υπόθεση εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο παρά την απαλλαχτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Γ. Κτιστάκη, έκρινε ένοχο τον 53χρονο για πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 7 ετών και ένοχο για τη λαθρεμπορία όπου κατά συγχώνευση προστέθηκε ένα ακόμη έτος στην παραπάνω ποινή (συνολική ποινή 8 ετών). Ωστόσο το δικαστήριο με την ίδια απόφαση του που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη για τον 53χρονο, την οποία άσκησε και αφέθηκε ελεύθερος. Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε ο κ. Μανώλης Κουτσούκος. 

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης είχε συλληφθεί πριν έξι χρόνια, ακόμη ένα άτομο στην περιοχή Οινόφυτα Αττικής, ως μεσάζων στις εμπορικές συναλλαγές του Ρόδιου επιχειρηματία, ενώ αναζητούνταν και οι δύο οδηγοί, ένας κάτοικος Πειραιά και ένας κάτοικος Γερμανίας, οι οποίοι παρελάμβαναν τα ποτά! 
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης ποτών που είχαν μέχρι τότε εντοπισθεί από τις ελληνικές διωκτικές αρχές. 

Για την σοβαρή αυτή υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τελωνείο της Ρόδου, η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2005 να ασκηθούν και οι ανάλογες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και είχε αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Ρ», όλα ξεκίνησαν το 2004 από το Τελωνείο της Ρόδου, οπότε και άρχισε η διερεύνηση της όλης υπόθεσης, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της χώρας μας, αλλά και του Βελγίου, δεδομένου ότι φαινόταν να διακινούνται ποτά από φορολογική αποθήκη σε φορολογική αποθήκη της συγκεκριμένης χώρας. 

Μετά από έρευνα, αλλά και την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας μας αποδείχτηκε ότι όχι μόνο οι σφραγίδες της φορολογικής αποθήκης και των τελωνειακών αρχών του Βελγίου ήταν πλαστές, αλλά και ότι ουδέποτε υπήρξε παραγγελία ή παραλαβή ποσότητας ποτών. 

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό, ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται εύκολα τέτοιου είδους ποτά, χωρίς να χρειάζεται να τα εισάγουν. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε, όλο αυτό το διάστημα ο ροδίτης επιχειρηματίας, φέρεται να απέστειλε στο Βέλγιο, μόνο το 2004, με 32 συνοδευτικά 637.000 ποτά, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 4.380.000 ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή από την «κομπίνα» που έγινε ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ ( 3 εκατ. ευρώ οι φόροι που δεν πληρώθηκαν και 7 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα). 
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου