“Όλο το πλακόστρωτο της Σωκράτους στην Παλιά Πόλη θέλει συντήρηση τώρα”

Χρειάσθηκε τώρα μέσα στο χειμώνα και μετά τις συνεχείς καταρρακτώδεις βροχές στην πόλη, να διασχίσω την οδό Σωκράτους στην Παλιά Πόλη για να διαπιστώσω - παρ’ ότι μη τεχνικός - ότι...
όλο το οδόστρωμα κατά μήκος και πλάτος έχει τεράστιες φθορές, αφού οι περισσότερες πλάκες, σπασμένες, έχουν φύγει από τη θέση τους, έχουν ξεκολλήσει, κουνιούνται, είναι σαν στον αέρα. 

Είναι βέβαιο ότι η φθορά αυτή σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στις δυνατές βροχές αλλά κυρίως στην κακή κατασκευή μάλλον τεχνικά του οδοστρώματος, χωρίς πολύ και καλό ποιοτικά τσιμέντο, πιθανόν στην κακή παρακολούθηση και παραλαβή του έργου, η ζημιά, οι ζημιές είναι μεγάλες και αδικαιολόγητες. 

Αν αυτές οι βλάβες και μεγάλες φθορές δεν οφείλονται αποκλειστικά στην πιθανή κατασκευή του έργου, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι τις φθορές τις προκάλεσαν τα μικρά ή μεγάλα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία δεν έπαυσαν να κινούνται ακόμη και σε απαγορευμένες ώρες και κυρίως τα έμφορτα μεταφορικά μικρά ή μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα που πιθανόν να είναι και υπέρβαρα. 

Η οδός Σωκράτους της Παλιάς Πόλης, η εμπορικότερη οδός με τη μεγαλύτερη κίνηση πεζών, τουριστών, επισκεπτών, καταναλωτών, ζωντανή μέρα και νύχτα, με μια μοναδική ποικιλία εμπορικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας, στην καρδιά του μοναδικού ιστορικού μας μνημείου της Παλιάς Πόλης, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και συνεχή συντήρηση, ενώ οι τεχνικές παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται τώρα, σήμερα, μέσα στον καλό ροδίτικο χειμώνα, που ο δρόμος είναι άδειος, εύκολα. 

Η συνέχεια της οδού Σωκράτους, η οδός Ορφέως που διασχίζει την περιοχή της πλατείας “Ρολογιού” είναι πολύ καλά συντηρημένη με το σύστημα των κυβόλιθων, όπως και όλοι οι πάροδοι είναι σε καλή κατάσταση, ενώ το μικρό πάρκο με λουλούδια της οδού Ορφέως είναι καλώς και διαρκώς συντηρημένο, ευπρεπές. 

Μετά όμως το τέλος της οδού Ορφέως, ο δρόμος που βρίσκεται μεταξύ των τειχών του κτιρίου των Ιπποτών και μας οδηγεί προς τις παλιές πόρτες, κατά ανεξήγητο λόγο, ενώ το οδόστρωμα στο μεγαλύτερο μέρος είναι από άσφαλτο και η παρέμβαση είναι πιο εύκολη για αντικατάσταση του φθαρμένου που είναι γεμάτο με λακκούβες και τόσο ανώμαλο που συνεχώς σκοντάφτεις είναι εγκαταλελειμμένο χρόνια τώρα. 

Στο δρόμο αυτό που έχει μεγάλο πλάτος και μικρό μήκος και που η συντήρηση του φαίνεται εύκολη, αποτελεί ιδιαίτερο πολιτιστικό σημείο συγκέντρωσης διαφόρων καλλιτεχνών, κυρίως ζωγράφων, ή έκθεσης υπαίθριας έργων τέχνης, η άμεση παρέμβαση τώρα, σήμερα, θεωρείται όχι απλώς απαραίτητη και αναγκαία αλλά επιβεβλημμένη ανεξαρτήτως αν εμπλέκονται πιθανά Δήμος Ροδίων και Αρχαιολογία. 

Είναι θέση και άποψη όχι μόνο των κατοίκων της Ρόδου, όχι μόνο των οργάνων και υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη της Παλιάς Πόλης, όχι μόνο του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού κόσμου και της Unesco, αλλά όλων που την θαυμάζουν και τακτικά την επισκέπτονται η συνεχής, προσεκτική και ποιοτική συντήρηση, προκειμένου να αντέξει στη συνεχή χρήση που ενίοτε δεν είναι και η πρέπουσα για ένα τέτοιας μεγάλης αξίας και σημασίας πολιτιστικό μνημείο. 

Ειλικρινά θα ήθελα να έβλεπα σήμερα, τώρα, μέσα στο χειμώνα, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου και πριν την έναρξη της νέας, έμπρακτο το αμέριστο ενδιαφέρον των αρμοδίων, το χρειάζεται η Παλιά Πόλη, το περιμένει, είναι ανάγκη. 
Γεωργίου Β. Παπαγεωργίου 
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου