ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΚ: Παράνομα τούρκικα οικόπεδα σε Ρόδο και Καστελόριζο


Ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία ουσιαστικά απαντά στην προκλητική προκήρυξη οικοπέδων εκ μέρους της Τουρκίας τον περασμένο Απρίλιο για έρευνες σε περιοχές που...
καλύπτουν και μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου κατέθεσε την Τετάρτη στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν, ενημέρωσε τον οργανισμό για τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας όπως αυτό καταγράφεται από τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982. Δεν πρόκειται πάντως, όπως τόνιζαν διπλωματικοί κύκλοι, για κατάθεση συντεταγμένων περί των εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας.

Ουσιαστικά, η ρηματική ανακοίνωση αποτελεί αντίγραφο της αντίστοιχης που είχε επιδοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετά από τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αδειών προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελορίζου.  

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin. «Η Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών,«επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου