Η βία κατά των γυναικών αφορά όλους

Για τη βία που δέχονται οι γυναίκες αλλά και για όλες τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αποτρέψουν το φαινόμενο μίλησε το Σάββατο το απόγευμα η δημοτική σύμβουλος και...
πρόεδρος των Γυναικών Χωρίς Σύνορα κ. Χαρούλα Γιασιράνη που βρέθηκε στην εστία του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και μίλησε στους ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους για τέτοια θέματα, Μεγάλους Οδηγούς. 

Οι Μεγάλοι Οδηγοί ηλικίας από 14 έως 17 ετών άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα είχε η κ. Γιασιράνη να τους πει, ενώ δεν σταμάτησαν να κάνουν ερωτήσεις τόσο για τον τρόπο που μπορούν να πραγματοποιήσουν καταγγελία οι γυναίκες που δέχονται βία, όσο και τις παροχές που οι ίδιες έχουν με τη βοήθεια της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα». Η ίδια, μετέδωσε την εμπειρία της από τα τόσα χρόνια που υπηρετεί την εν λόγω οργάνωση, δίνοντας αμέτρητα παραδείγματα στα παιδιά, ενώ απάντησε στις δεκάδες ερωτήσεις των Μεγάλων Οδηγών. 

Η κ. Γιασιράνη έδωσε έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά που κακοποιούνται ενώ τόνισε πως μόνο το 10% των περιστατικών κακοποίησης αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Οι γυναίκες και τα παιδιά δεν καταγγέλλουν τη βία γιατί φοβούνται, απειλούνται κ.λπ. Υπάρχει ο φόβος μην τυχόν υποστούν αντίποινα που μπορεί να είναι τα ίδια ή και χειρότερα από αυτά που βιώνουν. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο πολύ βασικό θέμα, ο κοινωνικός στιγματισμός. Στην Ελλάδα ακόμα είναι ένα θέμα ταμπού» σημείωσε η ίδια μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε: «μόνο το 10% των κακοποιήσεων καταγγέλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μόνο δηλαδή το ένα στα δέκα περιστατικά, τα υπόλοιπα μένουν στο σκοτάδι». Και όταν τα παιδιά αναρωτήθηκαν γιατί και πάλι δεν μπορεί να γίνει κάτι για τις κακοποιημένες γυναίκες η ίδια απάντησε «δεν μπορώ να κάνω κάτι αν δεν κάνει η ίδια η γυναίκα καταγγελία. Είναι σαν να έρχομαι να κάνω με το ζόρι κουμάντο στη δική σου τη ζωή. Είναι σαν να κάνω και εγώ το ίδιο πράγμα, είναι σαν να ασκώ βία στο βασικό σου ατομικό δικαίωμα, που είναι η προσωπική του ελευθερία». 

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι η λύση στη βία η ίδια απάντησε «να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία να μην αφήνει το νοσηρό και το κατάπτυστο φαινόμενο να συμβαίνει στα σπίτια μας, δίπλα μας, στους φίλους μας, τους συγγενείς μας. Αυτό ξεκινάει από τη δική σας ηλικία. Για αυτό χάρηκα πολύ που με καλέσατε να έρθω να σας τα πω αυτά. Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούν τα παιδιά από νωρίς, γιατί σχολείο δεν είναι μόνο μαθηματικά και φυσική, είναι μια ευρεία έννοια, η έννοια της ανθρωπιστικής παιδείας». Η ίδια αναφέρθηκε τόσο στο συμβουλευτικό κέντρο όσο και στον ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες τα οποία είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσουν αφού τα κτίρια βρίσκονται στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης ενώ είναι ενταγμένα και στο ΕΣΠΑ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Οι Γυναίκες Χωρίς Σύνορα που συνεργάζονται με όλους τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με ευάλωτες ομάδες, παρέχουν στις κακοποιημένες γυναίκες δωρεάν φαγητό, στέγη, ακόμα και βοήθεια ψυχολόγου. 

Η κ. Γιασιράνη, μιλώντας για τον εθελοντισμό και την προσφορά της ως πρόεδρος των Γυναικών Χωρίς Σύνορα, είπε, απευθυνόμενη στους Μεγάλους Οδηγούς «αυτό που κάνω εθελοντικά έχει γεμίσει την ψυχή μου και τη ζωή μου τόσο πολύ που όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα μπορούσαν να τη γεμίσουν όπως τη γεμίζει αυτό. Είναι το καλύτερο πράγμα που ζω. Στις πιο δύσκολες στιγμές μου, κουράγιο παίρνω στους ανθρώπους γύρω μου που βοηθώ. Και το κάνω με μεγάλη αγάπη. Αυτό θέλει ψυχή πρώτα από όλα και χρόνο. Γιατί αυτό που εισπράττει η ψυχή σου όταν δεις τον άλλο να είναι καλά, να έχει ξεπεράσει τα προβλήματά του, να έχει ορθοποδήσει και να ξαναβγαίνει ζωντανή ψυχή στην κοινωνία είναι μεγάλη υπόθεση». 

Ενώ, λίγο πριν αποχαιρετήσει τους Μεγάλους Οδηγούς τόνισε: «μην κλείνετε τις ψυχούλες σας να τις έχετε ανοιχτές, να δέχεστε όλα τα ερεθίσματα και να ανταποκρίνεστε σε αυτά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο είναι αυτό που θα πάρετε πίσω δίνοντας από την ψυχή σας. Και αυτό που κάνετε και εσείς οι Οδηγοί, κάνουμε και εμείς, και όλα τα σωματεία που δουλεύουν σε εθελοντική βάση και κυρίως με τον άνθρωπο. Είναι ανθρωποκεντρικές οι προσεγγίσεις μας. Έχουμε στο κέντρο του κόσμου τον άνθρωπο και αυτό φροντίζουμε και υπηρετούμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Για αυτό μην φοβάστε και μην αδιαφορείτε!» 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια, οι Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, φιλοξενούν την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Δύο Φύλων κ. Ζέτα Μακρή η οποία θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 15 Μαΐου στο νησί μας. 
Λίζα Γ. Τσοπανάκη 
lizatsopanaki@rodiaki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου