Ένας απέραντος «αφανής» βόθρος η Παλιά Πόλη


Στα παλιά πηγάδια ρίχνονται εκατοντάδες τόνοι λυμάτων σε καθημερινή βάση, ενώ για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιήθηκε το δίκτυο ομβρίων υδάτων με παράνομες συνδέσεις...
Σε ένα απέραντο αφανή βόθρο έχει μετατραπεί η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με τους 3.500 κατοίκους και τα εκατοντάδες καταστήματα όλων των ειδών, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στην Μεσαιωνική Πόλη κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια, με τον προγραμματική σύμβαση Δήμου και ΔΕΠΟΣ, ένα μικρό τμήμα αποχετευτικού δικτύου, αλλά στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα της δεν υπάρχει δίκτυο, με αποτέλεσμα σπίτια και καταστήματα να χρησιμοποιούν όλων των ειδών τις πατέντες για τη διοχέτευση των λυμάτων τους.
Έτσι όλα τα πηγάδια που υπάρχουν στις εσωτερικές αυλές των κτισμάτων έχουν μετατραπεί σε βόθρους, ενώ όπου δεν υπάρχουν πηγάδια έχουν γίνει συνδέσεις στο δίκτυο ομβρίων υδάτων!
Εκατοντάδες τόνοι λυμάτων, αλλά και απόνερων από κουζίνες πλυντήρια και άλλες χρήσεις, σε καθημερινή βάση, είτε απορροφώνται από τη γη και κατευθύνονται μέσα από τις υπόγειες φλέβες νερού προς άγνωστη κατεύθυνση, είτε μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων καταλήγουν στην Κολώνα.
Παλαιότερα τα εν λόγω λύματα κατέληγαν στη θάλασσα της Κολώνας ζωντανά, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η ΔΕΥΑΡ να σφραγίσει τους αγωγούς και να κάνει παροχέτευση στον αγωγό του αποχετευτικού που περνά παραλιακά γύρω από τα τείχη και μέσω αυτού να οδηγούνται στο βιολογικό καθαρισμό.
Πάντως είτε πρόκειται για τα παλιά πηγάδια, είτε για τη χρήση του δικτύου ομβρίων υδάτων, το πρόβλημα είναι τεράστιο, αφού εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για τη δημόσια υγεία, πέραν του γεγονότος ότι μέσω των πηγαδιών μολύνονται οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιές λεκάνες καταλήγουν.
Παρόμοια προβλήματα έχουν εντοπισθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Ανάληψης, όπου οι βόθροι πολλών πολυκατοικιών έχουν συνδεθεί σε υπόγειες ρωμαϊκές στοές που στην αρχαιότητα εχρησιμοποιούντο για την ύδρευση της πόλης. Και σ’ αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι μόλυνσης των υπόγειων υδάτων είναι προφανείς.
Εξάλλου εκτεταμένο είναι το πρόβλημα σε ολόκληρη την πόλη, αλλά και έξω από αυτή σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεδομένου ότι πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν συνδέσει τους βόθρους τους με το δίκτυο ομβρίων υδάτων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο.
Όλα αυτά προκαλούν ένα σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανένας ακόμα με σοβαρότητα και σε όλη του τη διάσταση.
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου