MAΘΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Tώρα κλαίνε δι επιστολών πάνω από το » πτώμα» του τουρισμού


Σοκαριστική αδιαφορία, παντελή έλλειψη σχεδίου, αλλά και πρω­τοφανή αναλγησία, φανερώνει η απουσία των ιθυνόντων σε κεντρι­κό, αλλά και τοπικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της δραματικής μείωσης του μαθητι­κού τουρισμού στο νησί της Ρό­δου.
Τοπικές παρεμβάσεις χωρίς αντίκρισμα και κυβερνητικές πρω­τοβουλίες δίχως ουσία, αποκαλύ­πτουν την κατηφορική τροχιά που ακολουθεί η άλλοτε κραταιά Ρό­δος.
Της Άννας Σαρρή
Σαν σήμερα, 7 Απριλίου έτους 2013, η Ρόδος υποδεχόταν ή ανέμενε να υποδε­χθεί χιλιάδες μαθητές τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι βρίσκονταν στο νησί για μερικές μέρες, τονώνοντας την τοπική αγορά. Δίνοντας ανάσα σε εμπορικά κα­ταστήματα, ταβέρνες και εστιατόρια, νυ­χτερινά κέντρα, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες. Τουριστικοί και επαγγελματικοί φορείς αναζητούν πλέον μαθητές με τα …κιάλια, αφού το νησί φέτος θα φιλοξε­νήσει μόλις 300 μαθητές.
Η απουσία (σοβαρών) ακτοπλοϊκών συνδέσεων, τα ακριβά αεροπορικά εισι­τήρια, αλλά και τα ιδιαίτερα τσουχτερά τουριστικά πακέτα εν μέσω κρίσης, κα­θιστούν τη Ρόδο απαγορευτικό προορι­σμό, με τους μαθητές να επιλέγουν να μεταβούν σε χώρες του εξωτερικού, για περισσότερες μέρες και με λιγότερα χρή­ματα. Αυτά είναι και μερικά από τα ζητή­ματα που τίθενται από τους τοπικούς πα­ράγοντες στους κυβερνητικούς, οι οποίοι – απ’ ότι φαίνεται – περί άλλα τυρβάζουν.
Πονοκέφαλος ftaklaki
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάν­νης Μαχαιρίδης σε συνεργασία με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Λίτσα Φτα­κλάκη, έχει προχωρήσει στην αποστολή δύο σχετικών επιστολών προς την ηγε­σία του Υπουργείου Παιδείας και Θρη­σκευμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κάποια απάντηση. Δια μέσου των επιστο­λών ζητούνται δύο βασικά πράγματα: Να αλλάξει το πλαίσιο βάσει του οποίου μα­θητές που επισκέπτονται το εξωτερικό έχουν στη διάθεσή τους δύο ακόμη ημέ­ρες, αλλά και να τεθεί ζήτημα θεματικού μαθητικού τουρισμού. Να πραγματοποι­ούνται δηλαδή, ταξίδια με στόχο τη γνώ­ση πολιτιστικών αλλά και λαογραφικών τόπων.
«Ο μαθητικός τουρισμός αποτελεί γι’ εμάς ένα μεγάλο πονοκέφαλο. Τον θέ­λουμε πολύ, αλλά έχει αδρανήσει εξαιτί­ας του κόστους. Τα πακέτα ήταν παλαιό­τερα φθηνότερα. Σήμερα το κόστος καθι­στά τη Ρόδο ως επιλογή, αποτρεπτική. Οι ξένοι προορισμοί είναι ιδιαίτερα ανταγω­νιστικοί», επισήμανε η αρμόδια αντιπερι­φερειάρχης Λίτσα Φτακλάκη, ενώ σημεί­ωσε πως, έχουν αιτηθεί και τη διεξαγω­γή καμπάνιας με θέμα «Γνωρίζω την Ελ­λάδα».
Η αντιπεριφερειάρχης μαζί με τον πρό­εδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, έθεσε το θέμα και στην έκθεση που πραγματοποιήθη­κε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί διαπιστώθηκε, ότι οι τουριστικοί πράκτορες επιθυμούν να στηρίξουν τη Ρόδο, αλλά τα ακριβά τουριστικά πακέτα και οι συνδέσεις, κα­θιστούν απαγορευτική την επιλογή του νησιού από τον μαθητή. Όλα αυτά την ώρα που στις Κυκλάδες, οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε αξιοποίηση προγράμ­ματος του Υπουργείου βάσει του οποί­ου δέχονται μαθητές της Β’ Λυκείου, οι οποίοι φθάνουν στα νησιά με fast ferries.
Προβληματισμός kampouropoulos
Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβα­ση του αρμοδίου αντιδημάρχου της Ρό­δου Μανόλη Καμπουρόπουλου, ο οποίος είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς την (τότε) Υπουργό Παιδείας, υποστηρί­ζοντας πως θα πρέπει να αλλάξει το θε­σμικό καθεστώς πραγματοποίησης των μαθητικών εκδρομών. Και σε αυτή την περίπτωση δεν έλαβε καμία απάντηση.
«Οι δύο επιπλέον μέρες θα πρέπει να δοθούν για την πραγματοποίηση εκδρο­μών στην Ελλάδα. Να μην επιλέγουν οι μαθητές χώρες του εξωτερικού. Παράλ­ληλα, πρέπει να τεθεί ζήτημα πολιτιστι­κών και λαογραφικών επισκέψεων», ση­μείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανό­λης Καμπουρόπουλος, ενώ τόνισε πως δεν έχει ληφθεί κάποια απάντηση από την ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου.
Ο αντιδήμαρχος κατέληξε λέγοντας πως «τα εισιτήρια είναι ακριβά και οι μα­θητές προτιμούν να πάνε στη Ρώμη – για παράδειγμα – που θα τους κοστίσει λιγό­τερο, από το να επισκεφθούν τη Ρόδο».
Αδιέξοδοmathites
Για το θέμα πήρε θέση και ο Γενικός Δι­ευθυντής του Οργανισμού Προώθησης του Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) Μπάμπης Παλογιαννίδης, ο οποίος ανα­φέρθηκε, πέραν όλων των παραπάνω, στην κρίση που επηρεάζει τον μαθητικό τουρισμό, αλλά και στην ανάγκη προσέλ­κυσης φοιτητικού τουρισμού. Ο κ. Παλο­γιαννίδης εξήγησε παράλληλα, πως με­γάλο πρόβλημα αποτελεί και το ποσοστό του 70% που απαιτείται για την πραγμα­τοποίηση μίας εκδρομής.
«Το ποσοστό του 70% που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία πολυήμερη εκδρομή είναι απαγορευτι­κό. Το ζήτημα άλλωστε, έχουν θέσει και οι ίδιες οι μαθητικές κοινότητες. Εξαιτίας της κρίσης το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Γι’ αυτό ζητούν και να πέσει στο 50%», εξηγεί ο κ. Παλογιαν­νίδης, ενώ ξεκαθαρίζει «πως δεν πρό­κειται να επιστρέψουμε στις εποχές που έφθαναν στη Ρόδο 20.000 ή και 30.000 μαθητές».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ εκτιμά τέλος, ότι «τα χρήματα, οι δρά­σεις και οι ενέργειες που γίνονται, αλλά και που πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να έχουν ως κατεύθυνση την προσέλκυση φοιτητικού, σπουδαστικού τουρισμού». Σε αυτό δε το πλαίσιο, έχουν ήδη απευ­θυνθεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, που θα μπορούσαν να καλύψουν την απώ­λεια του μαθητικού τουρισμού.
Αναμνήσεις
Η πάλαι ποτέ κραταιά Ρόδος, που δε­χόταν περί τους 50.000 μαθητές, μετά βίας πλέον προσελκύει ορισμένους από κάποια σχολικά συγκροτήματα της χώ­ρας. Η Ρόδος φέτος, υποδέχεται μαθη­τές από μόλις 2 με 3 σχολικές μονάδες της χώρας, συγκεντρώνοντας 200 με 300 άτομα, περίπου. Η δραματική μείω­ση της άφιξης του μαθητικού τουρισμού, έχει ως αποτέλεσμα τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα να μένουν κλειστά, ενώ απώλειες μετρούν εμπορικά καταστήμα­τα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέ­ροντος, αλλά και νυχτερινά κέντρα.
Προ περίπου 20 ετών η Ρόδος δεχό­ταν περί τους 40.000 με 50.000 μα­θητές από εκατοντάδες σχολικές μονά­δες της χώρας. Πέντε χρόνια αργότερα ο αριθμός μειώθηκε στους 30.000 μαθη­τές περίπου, και στα επόμενα χρόνια κυ­μάνθηκε στις 10.000 με 20.000. Σταδι­ακά, οι αφίξεις έπεσαν στους 5.000 μα­θητές, φτάνοντας μετά βίας στους 300.
Την προηγούμενη τουριστική περίοδο στο νησί της Ρόδου έφτασαν μαθητές από 10 με 15 σχολεία, δηλαδή περίπου 3.000 επισκέπτες.
Οι μαθητές φαίνεται να προτιμούν προ­ορισμούς του εξωτερικού, αφού τα πακέ­τα που τους προσφέρονται είναι οικονο­μικότερα. Στους δημοφιλέστερους προο­ρισμούς επιλογής τους περιλαμβάνονται χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ισπανία, ενώ φθηνότεροι ως εσω­τερικοί προορισμοί θεωρούνται η Θεσσα­λονίκη, το Ηράκλειο αλλά και η Μύκονος, αφήνοντας τη Ρόδο, που αποτελούσε την πρώτη επιλογή, σε δεύτερη μοίρα..
proodos.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου