...Πέρα βρέχει για τον δήμαρχο!

Την …προσφιλή του στάση, αυτήν της αποστασιοποίησης και της αποφυγής τυχόν πολιτικής «κόντρας», ακολούθησε, μέχρι και χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, όσον αφορά στο θέμα που...
ανέκυψε με τη γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου για την επένδυση στο γκολφ Αφάντου, ειδικά στο σημείο για τις παραθεριστικές κατοικίες, το οποίο ανέδειξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος κατά την τελευταία συνεδρίασή του. 

Ο κ. Κουσουρνάς, χθες, δεν θέλησε να προβεί σε κάποια δήλωση, ωστόσο ο Δήμος απέστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτοτελώς, την πολιτική θέση, τη γνωμοδότηση, του δημοτικού συμβουλίου, όπως ακριβώς ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Χατζημάρκος στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 29 Μαρτίου. 

Έτσι, στην ουσία, ο Δήμαρχος «υιοθέτησε» την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος να έχει γνώση το Υπουργείο και για τη γνωμοδότηση του δ.σ. επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το γκολφ Αφάντου, ξεχωριστά από εκείνην της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζημάρκος ήταν εκείνος που έθεσε θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. λέγοντας ότι στο 25σέλιδο κείμενο της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται λόγος για σενάριο 50% παραθεριστικές κατοικίες στην έκταση που θα αξιοποιηθεί ενώ το δ.σ., ρητά, είχε προτείνει ότι επίκεντρο της επένδυσης θα πρέπει να είναι το γκολφ, με στόχο και την προσέλκυση ανάλογου τουρισμού υψηλού επιπέδου, και 15% οι παραθεριστικές κατοικίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος αποφάσισε τώρα την αποστολή της πολιτικής θέσης του δ.σ. στο Υπουργείο επειδή υπάρχει αυτή η «παρεξήγηση», ωστόσο, μέχρι και χθες τουλάχιστον, δεν διαφαινόταν η πρόθεσή του να μιλήσει πιο «ξεκάθαρα» για το θέμα που δημιουργήθηκε, διατηρώντας, για ακόμα μία φορά, μία «ισορροπίστικη» στάση. 

Από πλευράς Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, με δηλώσεις του, δεν αποδέχεται το παραπάνω. Μάλιστα, χθες, ο τελευταίος ζήτησε να γίνει απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στα επίμαχα σημεία και στην τοποθέτησή του ο ίδιος αναφέρει σε ένα σημείο: 

«…Η Περιφέρεια θα γνωμοδοτήσει για τα περιβαλλοντικά και τελείωσε. Αυτός ο οποίος θα διαπραγματευθεί με τον όποιον επενδυτή είναι ο Δήμος Ροδίων. ʼρα εμείς πρέπει να υιοθετήσουμε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου με τους όποιους αστερίσκους, με τις όποιες παρατηρήσεις έχουνε τοποθετηθεί οι συνάδελφοι του Δήμου Ροδίων…». 

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου και πρώην Δήμαρχος Αφάντου, κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος παρέστη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, χθες, μετέβη στην περιφέρεια και ζήτησε από τον Περιφερειάρχη τα πρακτικά της συνεδρίασης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διακοσταματίου, παρ’ ολο που δεν του επετράπη να τοποθετηθεί στο δ.σ. επειδή ο πρόεδρος κ. Μανόλης Γλυνός θεώρησε ότι ήταν εκτός διαδικασίας, ωστόσο, είχε πει προς τους συναδέλφους του ότι ο ίδιος δεν άκουσε κάτι τέτοιο αλλά εάν όντως στην απόφαση αναγράφεται το 50% για παραθεριστικές κατοικίες, τότε συμμερίζεται τα όσα είπε ο κ. Χατζημάρκος. 

Ερωτηθείς και χθες, ο Αντιδήμαρχος, επανέλαβε ότι δεν άκουσε κάτι τέτοιο στη συνεδρίαση αλλά, αντίθετα, άκουσε ότι η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων είχαν ταχθεί, τουλάχιστον στο κομμάτι αυτό, δηλαδή το 15% ή 50%, υπέρ της άποψης τους Δήμου. Και είπε: 

«Μέχρι τότε δεν μπορώ να κάνω αποδεκτή την άποψη του κ. Χατζημάρκου καθότι δεν έχω αυτή την απόφαση στα χέρια μου. Εάν μεν ισχύει και είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Χατζημάρκος, τότε έχει απόλυτο δίκιο, εμείς διαφωνούμε κάθετα με το 50% των παραθεριστικών κατοικιών. Περιμένω, όμως, να πάρω στα χέρια μου την απόφαση γιατί μπορεί και να μην είναι αυτό. 

Και επειδή δεν την έχω δεν μπορώ, πολύ απλά, να τοποθετηθώ. Πάντως, σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, ακούγοντας δια ζώσης τα απομαγνητοφωνημένα, δεν άκουσα κάτι τέτοιο, για το 50%. ʼκουσα ότι συντάσσονται με την απόφαση του δ.σ. Τώρα, βέβαια, πρέπει να το δω γραμμένο. Θα το δούμε γραμμένο και θα σας πούμε», είπε και δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι το κυρίαρχο δεν είναι οι απόψεις ούτε του δ.σ. ούτε της Περιφέρειας αλλά όλα κρίνονται κεντρικά. 

Η πολιτική θέση του δ.σ. 
Η θέση του δ.σ., όπως αναγράφεται στο απόσπασμα πρακτικού της συνεδρίασής του της 15ης Μαρτίου που εστάλη στο Υπουργείο, συμπυκνώνεται στα παρακάτω σημεία, μεταξύ άλλων: 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, την πρόταση του Τ.Ε.Ε. τμήμα Δωδ/σου, την πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά» κ. Γ. Χατζημάρκου για το ποσοστό 15% στις κατοικίες, μετά από διαλογική συζήτηση που περιγράφεται αναλυτικά στο Πρακτικό της Συνεδρίασης, 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ κατά πλειοψηφία 

Μειψηφούντων των μελών των παρατάξεων «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ» και «ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» κ.κ. Καλετού Πότσου και Δημητρίου Γάκη αντίστοιχα, οι οποίοι ψήφισαν «κατά»: 

1) Ως προς τον Χωρικό Προορισμό του Ακινήτου (επενδυτική ταυτότητα) να επιλεγεί το σενάριο «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗ» 85% ΚΑΙ «ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» 15% 

2) Να αποσαφηνισθεί από το ίδιο το Ειδικό Σχέδιο η επιλογή των τμημάτων στα οποία θα καθορισθούν χωρικά οι χρήσεις «Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό» και «Τουρισμός-Αναψυχή» και όχι από τον κάθε Επενδυτή 

3) Να περιγραφούν σαφώς οι αναγκαίες εκτάσεις ποσοτικά και χωρικά για την επέκταση του Γκόλφ ώστε να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε Γήπεδο 21 οπών. 

4) Ως προς την διαχείριση των λυμάτων. Να προβλεφθεί η κατασκευή και λειτουργία σταθμού Βιολογικού Καθαρισμού από και με ευθύνη του Επενδυτή 

5) Ως προς την διαχείριση των υδάτων. Να προβλεφθεί ότι η άρδευση θα γίνεται με ευθύνη και δαπάνες του επενδυτή, ενδεικτικά από συλλογή βρόχινου νερού σε κατάλληλες δεξαμενές ή από την επανάχρηση των νερών του Βιολογικού Καθαρισμού κ.λ.π. 

6) Οι τυχόν λιμενικές εγκαταστάσεις θα γίνουν μετά από ειδική μελέτη κυματισμού και επιπτώσεων στη θαλάσσια δυναμική για την εξυπηρέτηση της πελατείας των μονάδων, όπως ορίζεται στο αρθρ.14Α παραγρ.1 του Ν.3986/2011, όπως συμπληρώθηκε με τον Ν.4092/2012. 

7) Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στην παραλία καθ’ όλο το μήκος της με διατήρηση του υφιστάμενου δρόμου και μετατροπή του σε Πεζόδρομο - Ποδηλατόδρομο ενταγμένο σε ένα ευρύτερο δίκτυο πεζοδρόμων ποδηλατοδρόμων και «ήπιων μέσων μεταφοράς», δημιουργία διαδρομής κατά μήκος της παραλίας δημόσιου Μέσου Μαζικής Μεταφοράς με πυκνές στάσεις και συχνή δρομολόγηση για τη σύνδεση των χώρων προσπέλασης- στάθμευσης των οχημάτων. Οι παραπάνω διαμορφώσεις να μήν γίνουν εις βάρος του Αιγιαλού. 

8) Να διατηρηθούν άλλες δύο ελεύθερες εγκάρσιες προσβάσεις προς στην παραλία, εκτός των δύο προσβάσεων από την Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου, μέσω των υφιστάμενων κόμβων Καλλιθέας (ισόπεδος σηματοδοτούμενος) και Αφάντου (ανισόπεδος) που προβλέπονται από την μελέτη μεταξύ Τραγανού και ποταμού Πελέμονη Αυτή του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου Γκολφ Αφάντου και αυτή της ασφαλτοστρωμένης οδού νότια του ποταμού Πλατύρεμα που διασχίζει την έκταση Τουριστικού Δημόσιου κτήματος και οδηγεί στην θάλασσα, με βελτίωση των γεωμετρικών του χαρακτηριστικών από τον επενδυτή. 

9) Να παραχωρηθούν στον Δήμο της Ρόδου τμήματα του ακινήτου για να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι στάθμευσης για τους Λουόμενους στις κατάλληλες θέσεις σχετικές με τις εγκάρσιες προσβάσεις και να χωροθετηθούν. Οι εκτάσεις προς παραχώρηση εκτιμώνται συνολικά στα 50 (πενήντα) στρέμματα που αποτελούν το 3% της συνολικής έκτασης. 

10) Να αφαιρεθεί από τα δομήσιμα το τμήμα μεταξύ Αιγιαλού και Παραλιακού δρόμου κατά μήκος της έκτασης του Γκόλφ . Να ταυτισθεί δηλαδή η γραμμή Αιγιαλού με το ανατολικό όριο του υφιστάμενου δρόμου. 

11) Να μην ισχύει η ρύθμιση της μεταφοράς συντελεστή μεταξύ τμημάτων των ακινήτων (αυξάνει ουσιαστικά τους συντελεστές δόμησης) 

12) Να καθορισθεί η ζώνη αιγιαλού ως Ζώνης Ανάπλασης Παραλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου ετσι ώστε αυτή να αποτελέσει τόπο αναφοράς και προορισμού επισκεπτών όχι μόνον εποχιακά και οχι μόνο για κολύμβηση. 

13) Να αποσαφηνιστούν και να οριοθετηθούν σαφώς οι περιοχές εφαρμογής του προτιμησιακού δικαιώματος χρήσης αιγιαλού παραλίας.
rodiaki.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου