Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας


Εντυπωσιακή ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονέων και μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Ρόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της πόλης...
Εκατοντάδες μαθητές και γονείς έδωσαν δυναμικά το παρών εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές των οργανικών θέσεων από τα σχολεία. 

Φουντώνει το κλίμα αντιδράσεων για τις επιχειρούμενες περικοπές στην Παιδεία, που ετοιμάζει το Υπουργείο, σε ολόκληρη τη Δωδεκάνησο, αφού οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των νησιών μας, δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που έδωσε στη βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου.

Σήμερα στις 10 το πρωί, οι εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από διάφορα σχολεία του νησιού μας, μαζί με τα ίδια τα παιδιά από τα σχολικά συγκροτήματα,πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης μας, ζητώντας έτσι με τον τρόπο αυτό να ματαιωθούν όλες οι επιχειρούμενες περικοπές στην παιδεία που σχεδιάζονται για τα νησιά μας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, δεν αφορούν μόνο τη Ρόδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί επίσης στο νησί της Καλύμνου αλλά και της Κω όπου κι εκεί οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς καλεί τους εκπροσώπους από τους συλλόγους γονέων της περιοχής μας, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 7 σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο της Ρόδου, έτσι ώστε να προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο και να συντονίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΩΝΑ
Ανοιχτή επιστολή για δεύτερη φορά έστειλε χθες το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Έμπωνα, προς κάθε αρμόδιο, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει υποβάθμιση των σχολείων και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην περιοχή μας.
Στη διαμαρτυρία αναφέρεται συγκεκριμένα:

“Αξιότιμοι Κύριοι,
Σας στέλνουμε επιστολή για δεύτερη φορά διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση υποβάθμισης των σχολείων του Εμπωνα.
Δεν θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί. Σεβόμαστε απόλυτα τον χρόνο και τις υποχρεώσεις σας. Ζητάμε μόνο να ακουστεί η φωνή μας , ζητάμε να καταλάβετε την αγωνία μας για το μέλλον των παιδιών μας.

Πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ο Υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι οι θέσεις των εκπαιδευτικών στα μικρά νησιά θα μείνουν ως έχουν και ιδιαίτερα στα νησιά Σύμη , Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Λειψούς. Δεν διαβάσαμε όμως πουθενά για τη Ρόδο και ιδιαίτερα για τα σχολεία των ορεινών περιοχών της Ρόδου. Ζούμε σε παραμεθόρια, νησιωτική και ορεινή περιοχή. Δυστυχώς έχουμε ιδιαιτερότητες.

Μιλώντας για τη Ρόδο όλοι έχουν στο μυαλό τους τις κοσμοπολίτικες περιοχές και τις ωραίες παραλίες. Η Ρόδος όμως δεν είναι μόνο αυτό .Είναι και οι περιοχές γύρω από τον ορεινό όγκο του Αταβύρου που οι κάτοικοι καλλιεργούν αμπέλια και αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν στο τόπο τους .Είμαστε και εμείς εδώ !

Προσπαθούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να μην τα εγκαταλείψουμε. Μην μας βοηθήσετε να φύγουμε . Ζητάμε τα παιδιά μας να έχουν ίσες ευκαιρίες με αυτές των παιδιών των μεγάλων σχολείων . Η μόρφωση των παιδιών μας παρέχεται αποκλειστικά μόνο μέσα από τα δημόσια σχολεία. Δεν έχουμε φροντιστήρια , δεν έχουμε θέατρα , δεν έχουμε σχολές, Δεν έχουμε το δικαίωμα επιλογής. Επιτρέψτε τους τουλάχιστον να μάθουν ξένες γλώσσες .Εμείς δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από διπλανούς , δεν υπάρχουν διπλανοί.

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από απόφαση της δεύτερης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου προκειμένου να συζητηθεί ξανά το θέμα της υποβάθμισης των σχολείων του χωριού μας αποφασίστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ξεκινώντας από τη Δευτέρα με τη μη συμμετοχή των παιδιών μας στα μαθήματά τους και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων από τους γονείς και τους κατοίκους όλης της περιοχής έξω από το σχολείο.
Προτιμήσαμε να χάσουν τα μαθήματά τους παρά το σχολείο τους.

Σας καλούμε ξανά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν, να τοποθετηθείτε ανάλογα και να λάβετε επίσημη θέση για το συγκεκριμένο θέμα. Ζητάμε να μην αποδυναμώσετε τα σχολεία μας.

Ζητάμε να εξαιρεθούμε από την πρόταση του Υπουργείου για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου του Εμπωνα.
Ζητάμε να λάβετε υπόψη σας τις ιδιαιτερότητές μας .
Ζητάμε έγγραφη διαβεβαίωση και για τα σχολεία μας .
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.»

ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου της Ρόδου και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Γονέων Ρόδου, Ρένα Καραπάνου υποστήριξε χθες με δηλώσεις στη «Ροδιακή» ότι η κοινωνία μας, οφείλει να στείλει ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ότι ο μόνος τρόπος για να ματαιωθούν τα σχέδια αυτών που ετοιμάζουν υποβιβασμό της παιδείας, είναι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.

«Κανείς δεν θα κάνει πίσω, κατέληξε η κ. Καραπάνου και σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής δέσμευση από κανέναν ότι δεν θα μειωθεί η δύναμη των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ρόδου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
Σχολιάζοντας το θέμα του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση οργανικών θέσεων στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκ/σου Γιώργος Τσιαβός, δήλωσε στον Ρ/Σ SKY τα εξής:

“Εμένα μου ζητήθηκε η γνώμη μου πριν αρκετές μέρες που είχε έρθει αυτή η εγκύκλιος που λέτε, μου την έστειλε όχι το Υπουργείο αλλά η Περιφερειακή Διεύθυνση της Σύρου όπου ανήκει και η Πρωτοβάθμια Δωδεκανήσου και είπα τις απόψεις μου τεκμηριωμένα, πώς πρέπει να είναι στο Νομό γιατί εδώ υπάρχει ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, υπάρχει ιδιαιτερότητα που όπως είπατε υπάρχουν τα μικρά νησιά και με παραδείγματα τους έδωσα να καταλάβουν ότι δεν γίνεται κάτι παράλογο ή παράτυπο, καλό είναι να λειτουργούν όπως λειτουργούν και καλό θα είναι να μείνουν και ως έχουν.

Αυτό σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να μην γίνεται γιατί αν ενωθούν παιδιά της Τετάρτης ή της Τρίτης ή της Πέμπτης με της Έκτης, δύο τμήματα για παράδειγμα που η Πέμπτη τάξη λέμε ότι έχει 17 παιδάκια η έκτη τάξη έχει 18 παιδάκια πάλι το να γίνει σύμπτυξη των δύο αυτών τάξεων αν αριθμήσουμε και προσθέσουμε τους μαθητές θα δούμε ότι πάει 35 δηλαδή λειτουργικά και πρακτικά πάλι δεν μπορεί να γίνει.

Η εγκύκλιος έλεγε αυτά που έλεγε φυσικά βλέπετε τώρα πως υπάρχει μια κινητοποίηση από την κοινωνία εγώ πάλι από μέρους μου τους έδωσα έτσι με παραδέιγματα και τους εξήγησα πως είναι τα πράγματα εδώ και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ότι καλύτερο για τον τόπο μας. Σήμερα είναι κλειστό το σχολείο στην ¨Εμπωνα, την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύμη, στους Λειψούς εντάξει.

Το τί κάνει ο γονιός, κάνουν αυτό το οποίο κάνουν γιατί νομίζω ότι έτσι είναι, κάνουν ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους και εμείς πάλι από τη μεριά μας δεν διαφέρουμε καθόλου από αυτό που ζητούν οι γονείς δηλαδή και εμείς υπηρεσιακά λέμε το σωστό το δίκιο. Ποιό είναι το δίκιο και σας είπα το παράδειγμα ότι πιθανόν και να ενωθούν δύο τάξεις πάλι τα παιδιά είναι πάνω από 25, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου που λέει ότι μέχρι 25 παιδάκια πάνω από 25 η τάξη χωρίζει, οπότε νομίζω ότι τώρα θα το δουν πιο ψύχραιμα και νομίζω ότι όλα θα πάνε κατευχήν έτσι πιστεύω.

Και οι διαβεβαιώσεις αυτές που είπατε ότι ο Υπουργός αυτά που είπε για τα μικρά νησάκια πιθανόν να εννοούσε και τα μεγάλα νησάκια δεν ξέρω, και ούτε θέλω να κάνω ερμηνεία του τι είπε ο Υπουργός. Οι βουλευτές κάνουν με τη σειρά τους τα διαβήματά τους, οι σύλλογοι γονέων, τα δημοτικά συμβούλια. Εγώ πιστεύω ότι θα μείνουν τουλάχιστον ως έχουν”.

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
Το ΕΚΡ στηρίζει τους αγώνες των εκπαιδευτικών και των γονέων ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας
“Η Διοίκηση του ΕΚΡ εκφράζει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη από το Υπουργείο Παιδείας κατάργηση οργανικών θέσεων δασκάλων στα σχολεία και νηπιαγωγεία της Δωδεκανήσου.

Μετά την κατάργηση βασικών δομών και υπηρεσιών υγείας, την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως οι περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού, τη σχεδιαζόμενη δραστική μείωση των πιστώσεων για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, έρχεται να προστεθεί και ο υποβιβασμός των δημόσιων σχολείων των νησιών μας.

Το ΕΚΡ δηλώνει ριζικά αντίθετο με την προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να συμπτύξει τμήματα στα σχολεία, να καταργήσει οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και στηρίζει και προσυπογράφει όλα τα αιτήματα των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων, όπως διατυπώθηκαν στις δημοσιεύσεις τους σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Η Διοίκηση του ΕΚΡ καλεί τους Βουλευτές της Δωδεκανήσου να αντιδράσουν δυναμικά στην πρόθεση υποβάθμισης της παιδείας στην περιοχή. Καλεί επίσης όλα τα σωματεία μέλη του και τους εργαζόμενους της περιοχής να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων, οι οποίοι πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τρίτη, 23 Απρίλη 2013, στις 10.00 πμ, στην Πλατεία Κύπρου”.

Δήλωση του βουλευτή Δ. Γάκη
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, προέβη στην παρακάτω δήλωση για το κρίσιμο θέμα των συγχωνεύσεων και της κατάργησης οργανικών θέσεων στις σχολικές μονάδες της Δωδεκανήσου και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων την Τρίτη 23.04.13 στην πόλη της Ρόδου.

«Η αλήθεια είναι γυμνή. Και πολύ σκληρή.

Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από συνθηματοτολογικές εκφράσεις, κενές ουσιαστικού περιεχομένου όπως «δεν πρόκειται να θιγεί η οργανικότητα των σχολείων της Δωδεκανήσου» και «δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των οργανικών θέσεων στην πρωϊνή ζώνη στα σχολεία των μικρών νησιών», ή, «οι θέσεις των εκπαιδευτικών στα μικρά νησιά θα μείνουν ως έχουν» .. (Αλήθεια, αν αλλάξει η οργανικότητα των σχολείων, τι θα τους κάνουν τους δασκάλους στα μικρά νησιά)!!! Δεν μας λένε ανοικτά, ότι οι απολύσεις των 14.000 δημοσίων υπαλλήλων ξεκινούν από τους δασκάλους και τους καθηγητές. Με θύματα τους μαθητές, τα παιδιά, το μέλλον της χώρας.

Τόσο με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού μετά από συνάντηση του με τον κ. Κόνσολα, όσο και στην πρόσφατη και προχθεσινή συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων των κ.κ. Κρεμαστινού και Υψηλάντη, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, απέφυγε ουσιαστικά να πάρει θέση στο πρόβλημα και να δεσμευτεί με συγκεκριμένες αποφάσεις, παρά τις επίμονες είναι αλήθεια, προσπάθειες του κ. Υψηλάντη. Ο Υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου, μάλιστα, «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» και την ευθύνη στον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί κατάλαβαν το ´´στημένο παιχνίδι ´´. Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες γονέων και εκπαιδευτικών για ισοτιμία στη μόρφωση όλων των παιδιών. Η δημόσια εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη πρόνοια και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της ποιοτικής της αναβάθμισης. Το πλαίσιο μας, είναι οι σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις που απαντούν στις προκλήσεις της νέας κοινωνικο-πολιτισμικής πραγματικότητας και απαιτούν παιδαγωγικές παρεμβάσεις σε υψηλό επίπεδο στην καθημερινή διδασκαλία.

Η εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα, δεν θα γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Δυστυχώς όμως, αυτές είναι οι συνέπειες της μεσοπρόθεσμης προσαρμογής στην εκπαίδευση, που προωθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση στο υπουργείο Παιδείας.

Οι ανορθολογιστές «ταγοί» του υπουργείου Παιδείας, εφαρμόζουν εκπαιδευτικές πολιτικές τρικοκοσμικών χωρών. Η έντονη ποικιλομορφία της νησιωτικής Ελλάδας και οι αγώνες δεκαετιών για ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση των νησιωτών, αποτελούν «εξωτική» παρέκκλιση, στους άχρωμους μνημονιακούς σχεδιαστές του εκπαιδευτικού χάρτη στα νησιά. Το ίδιο και η ιστορία και οι μορφωτικές – πολιτιστικές παραδόσεις των Δωδεκανησίων με άξονα την Παιδεία, σε όλο τον 20ο αι. , που ατιμωτικά αμαυρώνουν.

Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να ενημερωθεί επίσημα η εκπαιδευτική κοινότητα και οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για τις μεταβολές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του σχολικού έτους 2013-2014 στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Για το λόγο αυτό, είμαστε μαζί με τους συμπολίτες μας, σε κάθε νησί, σε κάθε χωριό, σε κάθε σχολείο της Δωδεκανήσου, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης και να απαιτήσουμε μέτρα αναβάθμισής της, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς: Στη στελέχωση, στις υποδομές, στον εξοπλισμό”.





Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Βίντεο-Εντυπωσιακή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
rodiaki.


Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου