Ντοκιμαντέρ για τη Μεσαιωνική Πόλη

Τι μπορεί να ανακαλύψει κάποιος περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης; Πως είναι η ζωή με τους μόνιμους κατοίκους;
Πως κτίστηκε και τι μπορεί να προσφέρει σήμερα στους τουρίστες; 

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα «απαντήσει» το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κατερινόπουλος. 
Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες και θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αρχικά σε κρατικό κανάλι, κατόπιν σε τοπικά κανάλια ενώ θα προσφερθεί και στην εταιρία Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή για την προβολή του στα πλοία της. 

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Κατερινόπουλος που έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν ανάλογες δουλειές με θέμα τη Ρόδο, τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις: 
- Από 11 έως 15 Ιουνίου με συνεργείο τεσσάρων ατόμων 
- Στα μέσα Ιουλίου με συνεργείο 7 ατόμων μεταξύ των οποίων και οι δύο πρωταγωνιστές του 
- Στις αρχές του φθινοπώρου επίσης με συνεργείο 7 ατόμων 

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστές θα είναι δύο φοιτητές που θα περιδιαβαίνουν τη Μεσαιωνική Πόλη και θα ανακαλύπτουν τι κρύβει αυτή στο πέρασμα των αιώνων μέχρι και σήμερα. Στην παραγωγή θα συμμετέχουν επίσης καθηγητές πανεπιστημίων, αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι της UNESCO αλλά και επιστήμονες που με τις γνώσεις τους θα φωτίσουν όλες τις πτυχές της ιστορίας της. 

Η παραγωγή όμως θα… ταξιδέψει σε διάφορες διοργανώσεις στις οποίες ο σκηνοθέτης δίνει τακτικά το παρών, όπως αυτές της Αγίας Πετρούπολης, του Κάρλο Βιβάρι, του Δούναβη. 
Ξεχωριστή θέση θα έχει στο αφιέρωμα και το ξενοδοχείο S. Nikolis του κ. Σωτήρη Νικόλη, ως ένα χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στη Μεσαιωνική Πόλη που επελέγη για να δείξει τις πολλές πτυχές της τοπικής ιστορίας, καθώς είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας αγοράς. 

Θα γίνει παρουσίαση του καταλύματος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά (δωμάτια, αυλή, πρωινό, πόρτες και κατασκευές), ενώ ο ιδιοκτήτης του θα αναφερθεί αναλυτικά στα υλικά που χρησιμοποίησε για την κατασκευή του, για τις διαδικασίες αναπαλαίωσης και τα προβλήματα που συνάντησε, για την τεχνική που ακολουθήθηκε και φυσικά θα γίνει λόγος για την ιστορία και για τις εντυπώσεις των τουριστών από τη διαμονή τους σε ένα τέτοιο κατάλυμα. 

Ο κ. Κατερινόπουλος επισημαίνει για το ντοκιμαντέρ: 
Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αποτελεί σήμερα ένα κλασικό μνημείο για το νησί της Ρόδου. Για τον λόγο αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος με σπουδαίους αρχαιολόγους της υπηρεσίας επαγρυπνούν καθημερινά για την διαφύλαξη από μετατροπές, κατασκευαστικές των κτηρίων και οικοδομημάτων ώστε να παραμείνουν ανέπαφα από χρήση υλικών νέας τεχνολογίας, από προσμίξεις χρωμάτων και άλλων υλών, ξένες με την πρωτογενή κατασκευή της πόλης. 

Από την άλλη μεριά ο παγκόσμιος οργανισμός διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανακήρυξε εδώ και πολλά χρόνια τη Μεσαιωνική Πόλη, αυστηρά διατηρητέα και συμβάλλει σε προγράμματα προστασίας και διατήρησης. 

Ποιοί είναι αυτοί όμως που ενδιαφέρονται για την προστασία και για την διατήρηση της Μεσαιωνικής Πόλης· από το σημείο αυτό ξεκινάει μια καταγραφή εικόνας και λόγου σε ένα πολυδιάστατο ντοκιμαντέρ που περιγράφει την μεγαλοπρέπεια των κατασκευών του κάστρου, των τειχών, των επιβλητικών πυλών και του οικοδομήματος του κάστρου με τον Φάρο του Αγίου Νικολάου, της τάφρου και ακόμη των σπουδαίων κτηρίων των εθνών στην οδό των Ιπποτών. 

Μέσα από μια κινηματογράφιση με την υπεροχή της ψηφιακής εικόνας, ο θεατής θα μεταφερθεί νοερά σε μια άλλη εποχή, σε μοναδικές αυλές και στενά δρομάκια που τις νύχτες το λιγοστό φως σε οδηγούσαν μέσα από τα τείχη, σε γειτονιές απλών καθημερινών ανθρώπων, ενώ ανηφορίζοντας θα συναντήσεις, το παλάτι, με την επιβλητική είσοδο, στο ψηλότερο λόφο της πόλης, επιβλητικό και αγέρωχο, περήφανο και μοναδικό. 

Τα τείχη της πόλης δημιουργούν μια ξεχχωριστή μαγεία, από την νότια πλευρά ατενίζεις την θάλασσα και τι δεν βλέπεις, έναν ξεχωριστό κόσμο, εικόνες και ιστορίες θαλασσινών του χθες και του σήμερα. 

Στην ανατολική πλευρά με θέα το παλάτι το τοπίο πράσινο, φυτά και δένδρα φοινικιάς σε μεταφέρουν στην Ανατολή και η εικόνα είναι μια μοναδική μαρτυρία πως κάποτε υπήρχε σχέση ζωής μεταξύ των δύο, διαφορετικών πολιτισμών.
Βαρβάρα Μπογδάνου.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=254517&catid=5&maincatid=1

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου