Στήνουν αντίσκηνα!

Είδαν κι έπαθαν οι τοπικοί παράγοντες να πείσουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, ότι δεν ενδείκνυται να γίνουν
στρατόπεδα πολιτικών προσφύγων στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου και... αιφινίδως μας προέκυψε άλλος!

Χθες συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε... μέσα στην καλή χαρά ότι στα νησιά του Αιγαίου θα γίνουν καταυλισμοί για τη διαμονή λαθρομεταναστών. 

Και επειδή ακριβώς ζούμε στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, η είδηση προκαλεί έντονες ανησυχίες. Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν να ξεφυτρώσουν ξαφνικά στα νησιά μας καταυλισμοί προσφύγων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για μια φορά ακόμα αποδεικνύεται ότι το αθηνοκεντρικό κράτος, όχι μόνο αδυνατεί να δώσει λύση στα προβλήματα των νησιών μας αλλά... δημιουργεί και νέα με την ασχετοσύνη του. 
Οι δηλώσεις πάντως του κ. Βαρβιτσιώτη προκάλεσαν ήδη την αντίδραση του βουλευτή κ. Μ. Κόνσολα και θα πρέπει να αναμένονται κι άλλες αντιδράσεις. 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 
Πρωτοβουλία για τη βελτίωση των συνθηκών προσωρινής διαμονής των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου και σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και για τη βελτίωση της «διαχείρισής» τους από το Λιμενικό Σώμα, αναλαμβάνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν ότι ο υπουργός έχει δώσει ήδη εντολή στις τοπικές λιμενικές Αρχές, να αναζητηθούν υπαίθριοι χώροι όπου θα «στηθούν» σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, η οποία θα διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες, μέχρι την παραλαβή τους από την αστυνομία. 

Στους χώρους αυτούς θα μένουν σε διαφορετικά σημεία οι άντρες από τις γυναίκες, ενώ θα υπάρχουν και χημικές τουαλέτες. 

Παράλληλα, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου για τη σίτιση των παράνομων μεταναστών, ενώ για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία και με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μπορεί να διαθέσει κάποια κονδύλια. 

Επίσης, θα ζητηθεί η παροχή ιατρικής βοήθειας από τους ιατρικούς συλλόγους στους μετανάστες, στα σημεία φιλοξενίας, πριν μεταφερθούν αν χρειάζεται σε κάποιο νοσοκομείο, ενώ όποτε κρίνεται απαραίτητο, θα ζητείται η νομική υποστήριξη από τους δικηγορικούς συλλόγους. 

Κύκλοι από το υπουργείο, ανέφεραν ότι το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και της εξασφάλισης καλύτερης διαβίωσης των μεταναστών, αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα του υπουργού Ναυτιλίας από την πρώτη στιγμή ανάληψης των νέων καθηκόντων του. 

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας και μετά από επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας στη Σάμο, ανέφερε ότι η κατάσταση στο πρόβλημα της «διαχείρισης» των παράνομων μεταναστών σε πολλές λιμενικές Αρχές είναι οριακή, καθώς κάτω από άθλιες συνθήκες βρίσκονται στοιβαγμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς κανόνες υγιεινής, κονδύλια σίτισης και ασφαλή διαμονή. 

Στην επιστολή της η ΠΟΕΠΛΣ ανέφερε ότι παρά τη δημιουργία χώρου φύλαξης- κράτησης- υποδοχής παράνομων μεταναστών σε κάποια νησιά που διαχειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία, αυτά δεν δέχονται τους συλληφθέντες από το Λιμενικό Σώμα, μέχρι την έκδοση απόφασης του αρμόδιου εισαγγελέα, με αποτέλεσμα να παραμένουν εντός του Λιμεναρχείου. 

Τονίζει επίσης ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες λιμενικές Αρχές, είτε υπάρχουν κέντρα κράτησης, είτε όχι, όπου οι μετανάστες παραμένουν εντός των εσωτερικών χώρων των λιμενικών καταστημάτων, λόγω έλλειψης ή υπερφόρτωσης των κρατητηρίων της ΕΛΑΣ. 
Σύμφωνα με στοιχεία, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή διαχειρίστηκε μόνο τον μήνα Ιούλιο, συνολικά 116 περιστατικά παράνομων μεταναστών. 

Συνελήφθησαν δε 1.408, που επεδίωξαν την είσοδο στη χώρα και 188 που προσπάθησαν να περάσουν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Συνολικά συνελήφθησαν 39 διακινητές, 11 σκάφη και 12 οχήματα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΝΣΟΛΑ 
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την ερώτηση της “Ροδιακής” για τις δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη για την αναζήτηση χώρων στα μικρά νησιά για τη φύλαξη και κράτηση λαθρομεταναστών στο “Βήμα Κοινωνία”, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Είναι δεδομένο ότι στα μικρά νησιά του Αιγαίου υπάρχει πρόβλημα με την προσωρινή φιλοξενία των λαθρομεταναστών. Δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές και για τη φιλοξενία αλλά και για την κράτησή τους. Το παράδειγμα της Σύμης είναι ενδεικτικό, το έχουμε βιώσει όλοι. 

Ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και κράτησης των λαθρομεταναστών στα μικρά νησιά, αντίθετα, θα πρέπει να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα και να εκκινούνται οι διαδικασίες επαναπροώθησής τους. Όσοι πιστεύουν ότι τα νησιά μας πρέπει να γίνουν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών και λαθρομεταναστών, προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Υπονομεύουν την τουριστική ανάπτυξη και εκπέμπουν ένα λανθασμένο μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. 

Παράλληλα, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, εκεί που χρειάζεται η ενίσχυση της παρουσίας της Frontex και εκεί που πρέπει να πέσει το βάρος όλης της προσπάθειας. 

Οι νησιώτες είναι άνθρωποι φιλόξενοι, έχουν επανειλημμένα επιδείξει τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα. 

Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο και όχι μέσα από την αναζήτηση εύκολων λύσεων».
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=259250&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου