Οδηγούνται σε «λουκέτο» και οι μικροζυθοποιίες! Μεγάλο πλήγμα θα υποστεί και η εταιρεία «ΒΑΠ Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»

Στα μεγάλα θύματα της “φορομπηχτικής” πολιτικής της κυβέρνησης, συγκαταλέγονται και οι ελληνικές μικροζυθοποιίες μετά την προαναγγελία της αύξησης κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ζύθου...

Σε τοπικό επίπεδο η εταιρεία ΒΑΠ Π. ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ, που το έτος 2006 μπήκε δυναμικά και στο χώρο της μπύρας, αποφάσισε να παρέμβει, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του κλάδου, στον πρωθυπουργό, για την άρση της καταστροφικής για το μέλλον της ελληνικής μπύρας πρόβλεψη.
Η εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Μαίρη Κουγιού, δήλωσε χθες στη «δημοκρατική» τα εξής:
«Η αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα κατά σχεδόν 100% δεν θα μπορέσει να επιφέρει στο Κράτος τα εισοδήματα που υπολογίζει. Σε αντίθεση, θα μειώσει την κατανάλωση και κατ’ επέκταση ζημιωμένοι θα είμαστε όλοι μας με ό,τι συνεπάγεται αυτό».
Η εταιρεία ΒΑΠ Π. ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ θέλοντας να έχει ένα δυναμικό παρών με προοπτική στον τομέα της ζυθοποιίας και συγχρόνως να ενδυναμώσει την τοπική βιομηχανία και παραγωγή της Δωδεκανήσου, αποφάσισε την εγκατάσταση και λειτουργία μιας νέας και υπερσύγχρονης μονάδας ζυθοποιίας στην περιοχή Τσαΐρι της Ρόδου η οποία ολοκληρώθηκε το 2009.
Δεν θα μπορούσε όμως ποτέ να προβλέψει τις δυσμενείς εξελίξεις στον κλάδο που επένδυσε και που δίνει δουλειά σε εκατοντάδες Ροδίτες.
Εν πάση περιπτώσει στην επιστολή τους οι μικροζυθοποιοί αναφέρουν πως η φημολογούμενη αύξηση κατά 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Ζύθου, θα αποτελέσει την αιτία καταστροφικών εξελίξεων στον κλάδο της Ελληνικής Μικροζυθοποιίας, έναν από τους ελάχιστους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας που κατάφερε να αναπτυχθεί στα χρόνια της κρίσης, όπως αναφέρουν.
Σύμφωνα με τους ίδιους αύξηση του ΕΦΚ κατά 100%, θα καταστήσει την τιμή της ελληνικής μπύρας, απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή και μη ανταγωνιστική σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Μικροζυθοποιεία.
Αποτέλεσμα θα είναι, όπως υποστηρίζουν, η συρρίκνωση της αγοράς, η απώλεια θέσεων απασχόλησης, η μείωση κρατικών εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους και η καταστροφή των Ελληνικών Μικροζυθοποιείων, σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και των εισαγωγέων.
Επισημαίνουν ότι ο κλάδος αποτελείται από αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, το 90% των οποίων δραστηριοποιείται σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία.
Ο αριθμός των Ελληνικών Μικροζυθοποιείων τα τελευταία επτά χρόνια έχει τριπλασιαστεί, και προσεγγίζει πλέον τα 30. Οι επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες και οι νέες παραγωγικές μονάδες που θα λειτουργήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στον κλάδο. Προϊόντα της Ελληνικής Μικροζυθοποιίας βραβεύονται διαρκώς σε διεθνείς διαγωνισμούς, και εξάγονται σε πολύ σημαντικές αγορές.
Αυτή την χρονική στιγμή ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει το αθροιστικό αποτέλεσμα των παρακάτω μέτρων:
1. Πρόσφατη επιβολή του νέου Φόρου Ζύθου 3%,
2. Φημολογούμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 100%
3. Αύξηση του ΦΠΑ κατά μια μονάδα στην ηπειρωτική χώρα και κατά οκτώ μονάδες στα νησιά
4. Αύξηση του Φόρου Εισοδήματος από το 26% στο 29% καθώς και την αύξηση της Προκαταβολής Φόρου
5. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
6. Αύξηση στα κόστη της ενέργειας και επικοινωνιών
7. Αδυναμία χρηματοδότησης και περιορισμούς στις εισαγωγές πρώτων υλών, σε αντίθεση με τους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Η αύξηση του ΕΦΚ κατά 100%, θα καταστήσει την τιμή της ποιοτικής ελληνικής μπύρας, απαγορευτική για το μέσο Έλληνα καταναλωτή και μη ανταγωνιστική σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά Μικροζυθοποιεία.
Αποτέλεσμα θα είναι η συρρίκνωση της αγοράς, η απώλεια θέσεων απασχόλησης, η μείωση κρατικών εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους και η καταστροφή των Ελληνικών Μικροζυθοποιείων, σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και των εισαγωγέων.


 Πηγή: www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου