Γιάννης Κλούβας: "Τεράστια παγίδα το all inclusive"..."Εγκλωβίζει τους τουρίστες στα ξενοδοχεία και ερημοποιεί τις περιοχές"

Για άλλη μια χρόνια στο ζενίθ της τουριστικής κίνησης, οι ντόπιοι,μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, διαπιστώνουμε ότι, στο νησί μας, τοτουριστικό μοντέλο all inclusive, εμπνευσμένο από τους τουριστικούςπράκτορες του εξωτερικού, έρχεται σε πλήρη αντίθεση, με τα οικονομικάσυμφέροντα της τοπικής κοινωνίας,,,.

Άλλωστε, όπου εφαρμόστηκε το μοντέλο αυτό, οι ανεξάρτητοι,μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, μετετράπησαν σε υπάλληλοι μεγάλωνμονάδων. Ακολούθησε μείωση του εισοδήματος των ντόπιων και πλήρηςοικονομική εξάρτηση της πλειοψηφίας των πολιτών, από πολυεθνικές,
που αποφασίζουν με αποκλειστικά ιδιοτελή κριτήρια, το που θα στείλουντους τουρίστες.
Το απρόσωπο σύστημα με «τα βραχιολάκια της συμφοράς» και ηανύπαρκτη σχέση μεταξύ του παροχέα υπηρεσιών και του τουρίστα, πουχαρακτηρίζει το all inclusive, οδηγούν στο να μην προτιμήσουν ξανά οιτουρίστες τον ίδιο τουριστικό προορισμό, όπως συνέβαινε στον τόπο μας,με τις οικογένειες που μας επισκέπτοντο, λόγω των καλών σχέσεων πουανέπτυσσαν με τον ντόπιο πληθυσμό.
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό του συστήματος, είναι οι πάμπολλεςδιαμαρτυρίες για την ποιότητα των τροφίμων και των ποτών, πουπαρέχονται στους εσώκλειστους τουρίστες αρκετών ξενοδοχείων.
Έτσι, η διαιώνιση του σημερινού, απαράδεκτου μοντέλου all inclusive,απειλεί κατάφωρα τον χαρακτήρα του προορισμού της Ρόδου, που οιτουρίστες πληρώνουν για να δουν, αφού από την αρχή μέχρι το τέλος τωνδιακοπών, δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό χώρο, ως σύγχρονοι φυλακισμένοι.
Στον τομέα δε, που αφορά στο Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου, οΠρόεδρος Γιάννης Κλούβας, καλεί τους ξενοδόχους να επανεξετάσουντην πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού κ. Κουντουρά, για συνεργασία μεταξύ εστιατόρων και ξενοδόχων, οι οποίοι θα χορηγούν
ειδικά voutcher στους τουρίστες, προκειμένου ένα γεύμα ημερησίως, να διοργανώνεται στα τοπικά εστιατόρια.
Διότι, μόνο εφόσον εξασφαλιστούν ισότιμες οικονομικές συνθήκες στην τοπική αγορά, θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο σύστημα all inclusive.
Αλλιώς, τα κέρδη των επιχειρήσεων, θα συνεχίσουν να επαναπατρίζονταιστο εξωτερικό και οι τουρίστες, θα επισκέπτονται τη Ρόδο, αφήνοντας τα πορτοφόλια στο σπίτι τους…
Ο Γραμματέας                                                                                            Ο Πρόεδρος
Γιάννης Χατζηκέλης                                                                                    Γιάννης Κλούβας
http://www.rodiaki.gr/
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου