Οργιάζουν στο νησί οι παράνομες ξεναγήσεις...( «Το all-inclusive μας έχει καταστρέψει)

Καταγγελτική για τις παράνομες ξεναγήσεις που οργανώνονται από μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Ρόδου καθώς και για το μαύρο χρήμα που διακινείται από πειρατικές ιδιωτικές ξεναγήσεις, η Κατερίνα Γκόγκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, σε συνέντευξή της στην Πόλυ Χατζημάρκου, στο “Κόκκινο”.

«Στους αριθμούς αφίξεων καλά πάμε, στην πραγματική ζωή όμως δεν είναι έτσι αφού οι τουρίστες δεν ξοδεύουν, δεν προσφέρουν στην τοπική οικονομία» απαντάει η Κατερίνα Γκόγκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου  για την κίνηση της φετινής σεζόν. Ευθύς αμέσως, δίνει ένα παράδειγμα: «μετά την ξενάγηση αφήνουμε τους επισκέπτες στην Παλιά Πόλη για μία δίωρη περιήγηση για ψώνια, να πιουν ένα καφέ κλπ., και επιστρέφουν στο λεωφορείο χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα τουριστικό μαγνητάκι!».
Και αφού οι περισσότεροι τουρίστες στα all-inclusive, παίρνουν μαζί στις βόλτες τους και το …πακεταρισμένο γεύμα τους, -«κάθονται με θράσος στα τραπέζια μαγαζιών και ανοίγουν τα πακετάκια που φέρνουν απ’ τα ξενοδοχεία» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Γκόγκου-, πεσμένη κίνηση έχουν και τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του νησιού.
«Το all-inclusive μας έχει καταστρέψει.
Οι εστιάτορες μας λένε ότι κινήθηκαν λίγο με Έλληνες και Ιταλούς. Φανταστείτε ότι μέσα στην κρίση, οι Έλληνες κατάφεραν να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα για να φάνε και να ψωνίσουν. Μην ξεχνάμε επίσης το ότι η αύξηση που είχαμε, οφείλεται και στα προβλήματα που έχει η Τουρκία. Άνθρωποι με χαμηλό budget ήρθαν τελικά στα δικά μας μέρη…».
Οι παράνομες ξεναγήσεις, οι «μαϊμού» ξεναγοί και η ευθύνη των τουριστικών πρακτορείων
«Δεν πιστεύω ότι όλος αυτός ο κόσμος που έρχεται εδώ, δε θέλει να μάθει για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου ή να κάνει μια εκδρομή. Πολύ συχνά όμως φταίνε τα τουριστικά πρακτορεία που δεν τους προσφέρουν τέτοιες εκδρομές, θεωρώντας ότι αυτό κοστίζει.
Τους πουλάνε μια εκδρομή με καραβάκι προς ακτές, χωρίς ξενάγηση, για να μειώσουν το κόστος. Μεγάλα πρακτορεία του νησιού δεν προσφέρουν τα αυτονόητα, κλασικές εκδρομές όπως είναι ο γύρος του νησιού με στάσεις στα βασικά μνημεία με τη συνοδεία ξεναγού. 
Αφήστε που, παράνομα, πράκτορες έχουν αποφασίσει ότι η επίσκεψη στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, σε συνδυασμό με μια μονοήμερη εκδρομή στη Χάλκη, δε χρειάζεται καν επίσημο ξεναγό! Χρησιμοποιούν ανειδίκευτους αλλοδαπούς και…ένας θεός ξέρει τι λένε στους τουρίστες με ό,τι ανοησία κατεβάζουν αυτοί από το διαδίκτυο".
"Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό έχει αναλάβει η αστυνομία και τα αστυνομικά τμήματα σε χωριά και γύρω νησιά, εκτός από την τουριστική αστυνομία που κάνει ήδη μεγάλο αγώνα, για να κυνηγήσουν –όσο μπορούν, όντας υποστελεχωμένοι- τέτοια φαινόμενα».
«Πώς του πάει η καρδιά του, του Ροδίτη τουριστικού πράκτορα, να έχει την κάθε «μαϊμού» να κρατάει στα χέρια της την εικόνα του νησιού; Το κέρδος πάνω απ΄όλα, θα μου πεις…».
Τα μίνι-βαν με τα φιμέ τζάμια...
Πέρα όμως από τις παράνομες ξεναγήσεις που οργανώνονται από κάποια τουριστικά πρακτορεία της Ρόδου, η κα. Γκόγκου αναφέρεται σε ένα νέο φαινόμενο που λίγο-πολύ το έχουμε δει όσοι και όσες ζούμε στο νησί:
«Φέτος, κυκλοφορούν δεκάδες μίνι-βαν με φιμέ τζάμια τα οποία δεν ανήκουν σε πρακτορεία και κάνουν διοργάνωση εκδρομών χωρίς τη νόμιμη άδεια. Μιλάμε για πειρατικές ιδιωτικές εκδρομές που χρυσοπληρώνονται, με 100 ή 200 ευρώ το άτομο. Και αυτά είναι μαύρα λεφτά, αφορολόγητα. Ποιος τους ξεναγεί;
 Ο τυχαίος ανειδίκευτος οδηγός με το μικροφωνάκι στο στόμα, που κι αυτό που κάνει επικίνδυνο είναι».
Η κα. Γκόγκου αφηγείται ακόμα ένα τραγελαφικό επεισόδιο. «Πάντα τα λεωφορεία που μεταφέρουν Ισραηλίτες, συνοδεύονται μπρος-πίσω από αστυνομικά περιπολικά, μοτοσικλέτες κλπ, για ευνόητους λόγους. Κάποια στιγμή, σε δύο τέτοια λεωφορεία δεν υπήρχε ξεναγός και με το μικρόφωνο στο στόμα ξεναγούσε μια Ισραηλίτισσα, μπρος στα μάτια όλων.
Οι αστυνομικοί δε μπορούσαν εκείνη τη στιγμή να κάνουν έλεγχο και να διαπιστώσουν παράβαση αφού τους είπαν ότι θα είναι εκεί μόνο για τη συνοδεία».
«Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, δε μπορεί να κλαιγόμαστε συνέχεια και να ρίχνουμε τις αμοιβές των εργαζομένων και να μην γίνεται κάτι για αυτούς που κάνουν πραγματική ζημιά. Ο Σύλλογος μας έχει στοιχεία με τους προορισμούς αυτών των μίνι-βαν, τα παραδώσαμε στην αστυνομία ώστε να κατευθύνεται στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Η δική μας Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού μας λέει ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα να αναλάβει ευθύνη, γνωρίζω όμως ότι σε άλλες περιοχές (Κρήτη, Λέσβος κλπ) οι ΠΥΤ βγαίνουν και κάνουν ελέγχους. Θα έπρεπε να δείξουν περισσότερη ευαισθησία στο θέμα των παράνομων ξεναγήσεων. Ευτυχώς σ’ αυτό το κυνήγι τελευταία μπήκε και η ΣΔΟΕ, η οποία μπορεί να βγάλει λαυράκι από αυτή την ιστορία…».
«Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας, το νησί μας και τη φήμη του σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές…» καταλήγει η κα. Γκόγκου.
www.rodiaki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου