Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου.. Ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Οι αριθμοί των αφίξεων τουριστών ευημερούν, αλλά η αγορά μαραζώνει, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών μας, ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα...

Το υπόμνημα στάλθηκε χθες από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών-Εμπόρων Δωδεκανήσου, και υπογράφεται παράλληλα και από 13 προέδρους επαγγελματικών σωματείων.
Στην ουσία πρόκειται για κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ρόδου και των άλλων νησιών, που αγωνιούν για την επιβίωσή τους.
Στην ίδια επιστολή τίθεται το θέμα της υπερφορολόγησης, της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, του allinclusive και καλείται ο πρωθυπουργός να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του.
Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ακόμη μια συρρικνωμένη  τουριστική περίοδος φτάνει στο τέλος της. Tα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Η ανασφάλεια κυριαρχεί στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών καθώς δεν έχουν καν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.
Για ακόμα μια χρονιά ο λογαριασμός «δεν βγαίνει».
Είναι κοινό μυστικό στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες ότι η εικόνα περί αύξησης του τουριστικού προϊόντος και του τουριστικού εισοδήματος είναι επίπλαστη. Για μια ακόμα χρονιά η σχέση του αριθμού των επισκεπτών (τουρίστες) με τα έσοδα του κλάδου είναι αντιστρόφως ανάλογη.
Τεράστιο το ζήτημα της υπερφορολόγησης και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα που μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.
Δυστυχώς, είναι πλέον ξεκάθαρο οτι ο καταιγισμός πληροφοριών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα επίπεδα της τουριστικής κίνησης από μεριάς Υπουργείου αλλά και των μεγάλων tour operators, έχει ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των τουριστικών ομίλων τύπου all-inclusive, και σαφώς όχι την εν γένει ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και την ευημερία των κατοίκων των τουριστικών περιοχών και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.
Η γιγάντωση τουριστικών ομίλων λαμβάνει χώρα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κλείνουν κατά χιλιάδες. Η συνακόλουθη απώλεια θέσεων εργασίας είναι τεράστια. Ο πλούτος περνάει στα χέρια λίγων. Η τοπική οικονομία φθίνει με γοργούς ρυθμούς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ελληνικά νησιά είναι από τους πλέον ασφαλείς  προορισμούς, με αρίστης ποιότητας παροχές υπηρεσιών, μοναδική ποιοτική μεσογειακή κουζίνα, καθαρές θάλασσες και βέβαια πόσιμο νερό. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τις περιοχές που πρωτοεφαρμόστηκε το all-inclusive για λόγους προφανώς ασφάλειας και υγιεινής.
Είναι πλέον ξεκάθαρο στην ομοσπονδία μας και σε όλους τους μικρούς επιχειρηματίες ότι συλλογικός μας στόχος πρέπει να είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα, όπως ακριβώς αρμόζει  στα μοναδικά νησιά μας.
Κύριε πρωθυπουργέ, καλούμε την Κυβέρνηση και εσάς προσωπικά να εφαρμόσετε τις διεθνείς συμβάσεις που ορίζουν το τουριστικό προϊόν αρχικά ως μέσο ανάπτυξης για το σύνολο των κατοίκων τουριστικών προορισμών και επίσης ως μέσο ανταλλαγής πολιτισμικών πληροφοριών.
Σας καλούμε – σε πιο άμεσο και πρακτικό επίπεδο – να κάνετε πράξη την δέσμευσή σας και να θεσμοθετήσετε κανόνες για περιορισμό του συστήματος all-inclusive, γιατί όπως και εσείς ο ίδιος δηλώσατε δεν είναι τίποτα άλλο από «μνημονιακό» μοντέλο κατευθυνόμενου μαζικού τουρισμού που προωθείται από μεγάλους ομίλους  προς όφελός τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι η κινητήριος δύναμη για να ανακτήσουμε την χαμένη αίγλη και έσοδα για την ευημερία του τόπου μας.
Κύριε Τσίπρα, κάντε πράξη την δέσμευσή σας!
Για την Ο.Ε.Β.Ε. Νομού Δωδεκανήσου:
Ο Πρόεδρος  
Νικόλαος Τσούλλος
Ο Γραμματέας
Γεώργιος Πάγκαλης»
Συνυπογράφοντες την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα με θέμα την κατάργηση του συστήματος  all-inclusive:
• Γιαννάς Στέργος – Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ρόδου
• Δημητριάδης Νικόλαος – Πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών Ωρολογοπωλών Ρόδου
• Κανδινός Ιωάννης – Πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αμαξωμάτων, Βαφέων Αυτοκινήτων & συναφών επαγγελμάτων Ν. Ρόδου
• Κλούβας Ιωάννης – Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ν. Δωδ/σου
• Κυζάλας Τσαμπίκος – Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Νομού Δωδ/σου
• Κυπραίος  Άγης – Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Κομμωτών – Κουρέων Νομού Δωδ/σου
• Λαμπαδάκη Παπασάββα Αικατερίνη– Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αισθητικών Δωδ/σου & Κυκλάδων
• Μαστόρου Μιχαήλ – Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί Ρόδου
• Μπέρδης Αντώνιος – Αντιπρόεδρος ΚΤΕΛ ΡΟΔΟΥ ΑΕ
• Πατούνας Γεώργιος – Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Σιδήρου & Αλουμινίου Δωδ/σου
• Πουλλής Νομικός – Πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Καλύμνου
• Τσούλλος Νικόλαος – Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδηγών Υδραυλικών Δωδ/σου
• Χάρης Μιχάλης – Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Δωδ/σου.
www.rodiaki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου