Με ένα γιατρό έμεινε η Σύμη! Την παρέμβαση της εισαγγελέως ζητά ο δήμαρχος του νησιού

Την παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, ζητά ο δήμαρχος Σύμης κ. Ελ. Παπακαλοδούκας, λόγω της κατάστασης που δημιουργείται στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο του νησιού!

Το ιατρείο έχει μείνει μόνο με μία αγροτική γιατρό, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες και τα έκτακτα περιστατικά που υπάρχουν.
Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος Σύμης ζητά από την εισαγγελέα να διερευνήσει την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών και να παρέμβει έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων του νησιού.
Ειδικότερα, στην επιστολή (η οποία κοινοποιήθηκε παράλληλα στον υπουργό Υγείας) αναφέρονται τα εξής:
«Προ δύο ημερών κοινοποιήθηκε  στον Δήμο μας επιστολή της Αγροτικής Ιατρού που υπηρετεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, με την οποία ενημερωνόμαστε (εμείς, αλλά, κυρίως, οι αρμόδιοι φορείς) για την επικείμενη χειροτέρευση της ήδη αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες υγείας στο νησί μας.
Πράγματι, όπως  εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, η απόσπαση του ιατρού Τσαμπίκου Ξανθού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, και η εγκατάλειψη του ακριτικού νησιού μας με μία μόνο ιατρό, η οποία καλείται στο εξής να αντιμετωπίσει ολομόναχη περιστατικά ενός δήμου με 3.000 μόνιμους κατοίκους, και μάλιστα με κατακερματισμένη γεωγραφική διαίρεση των οικισμών του, ήτοι να πράξει τα ανθρωπίνως αδύνατα, συνιστά προφανή έκθεση όλων ημών σε κίνδυνο της ζωής και της υγείας μας, αλλά και έκθεση της ίδιας της άνω ιατρού, που ενδεχομένως αγωνιζόμενη να ανταποκριθεί στη έκρυθμη κατάσταση που δημιουργείται θα ζημιωθεί η ίδια και θα καταρρεύσει! 
Δεδομένου, περαιτέρω, ότι είναι αδύνατον ένας εφημερεύων ιατρός να ανταπεξέλθει σε ταυτοχρόνως λαμβάνοντα χώρα επείγοντα περιστατικά (γεγονός ούτε απίθανο ούτε σπάνιο), ότι ένας μόνο ιατρός αποκλείεται να ανταποκριθεί δεόντως στα 90 και πλέον περιστατικά που επισκέπτονται καθημερινά το ιατρείο του Γιαλού, ότι η μορφολογία και η οικιστική διαίρεση του νησιού είναι τέτοια, που δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη αντιμετώπιση από ένα μόνο εφημερεύοντα ιατρό συγχρόνως λαμβανόντων χώρα επειγόντων περιστατικών σε διαφορετικά σημεία του Δήμου μας, κατανοεί εύκολα κανείς ότι μοναδική  λύση  προς διασφάλιση της συνέχισης της -έστω και στοιχειώδους- λειτουργίας του Π.Π.Ι. Σύμης, αλλά και της αποφυγής οποιουδήποτε απευκταίου συμβάντος, που θα στιγμάτιζε το νησί και την χώρα μας εν γένει, αποτελεί η άμεση επανεγκατάσταση του κ. Τσαμπίκου Ξανθού στο δυναμικό του ΠΠΙ Σύμης, και στο προσεχές μέλλον η μετακίνηση δύο αγροτικών και ενός ειδικευμένου ιατρού στο Π.Π.Ι. της Σύμης.
 Κατόπιν τούτων, φρονούμε ότι σύμφωνα και με το νομικό πλαίσιο που ορθά επικαλείται στην επισυνημμένη στην παρούσα επιστολή της η ανωτέρω -μοναδική πλέον!- ιατρός του Π.Π.Ι. Σύμης, είναι ανεπίτρεπτη, άκρως επικίνδυνη αλλά και παράνομη η εξακολούθηση της υφιστάμενης κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες.
Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε,  όπως μεριμνήσετε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων σας, ώστε να προληφθεί κάθε τυχόν δυσμενής εξέλιξη στο θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί, η οποία εξέλιξη ενδεχομένως θα δυσφήμιζε την Σύμη ως τουριστικό προορισμό, αλλά και την χώρα μας εν γένει. Παράλληλα, παρακαλούμε όπως διερευνήσετε την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών, όσων ενέχονται για την πρόδηλα παράνομη διαμορφωθείσα κατάσταση, ώστε να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες συνέπειες, αλλά και  να διασφαλιστεί μελλοντικά η απρόσκοπτη φροντίδα της υγείας των δημοτών μας και επισκεπτών του νησιού.
Με τιμή
Ο Δήμαρχος Σύμης
Ελευθέριος  Παπακαλοδούκας».
www.rodiaki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου