Κλείνουν τα σχολεία οι γονείς


Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε μία ημέρα «έκπτωση» στη μόρφωση των παιδιών τους, είναι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του νησιού μας, οι οποίοι έχουν ήδη σηκώσει το «λάβαρο» των
κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης την προσεχή Τρίτη, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κύπρου και πορεία προς το Δήμο και την Περιφέρεια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημέρα προτίθεται να πραγματοποιήσει στάση εργασίας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών προκειμένου τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ στις 7 το βράδυ ο δήμαρχος Ρόδου θα έχει συνάντηση με τους προέδρους των δ.σ. των συλλόγων γονέων! Η απόφαση για την κινητοποίηση, η οποία έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, λήφθηκε προχθές βράδυ κατά τη διάρκεια της συνέλευσης για την ίδρυση Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ρόδου, η οποία και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Στην συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 27 συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από σχολεία Α΄Βαθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης από όλο το νησί, γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αναγνώστηκε το μήνυμα του προέδρου της Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας Βασίλη Τόγια, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Κώστας Μουτσάκης ο οποίος και επεσήμανε πως «μέσα από την συλλογικότητα και την οργάνωση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα σε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, τη μόρφωση των παιδιών μας».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις κ.κ. Ειρήνη Καραπάνου και Δήμητρα Παπαδοπούλου, τις τελευταίες ημέρες σχεδόν σε όλα τα δημοτικά σχολεία έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο πίνακες με τους οποίους ζητείται να αιτιολογηθεί ο τρόπος λειτουργίας τους βάσει του αριθμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι ίδιες ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση που εφαρμοστεί η «συρρίκνωση» των σχολείων, κυρίως στα παιδιά και στην μόρφωση τους.

Από την συνέλευση ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις, οι οποίες αρχικά θα είναι προειδοποιητικές. Έτσι την προσεχή Τρίτη 23 Απριλίου 2013 οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στα σχολεία τους και μαζί με τα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στην πλατεία Κύπρου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Δημαρχείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα, ορισμένοι σύλλογοι γονέων της περιοχής μας όπως του 1ου δημοτικού σχολείου Καλυθιών είχαν ήδη προβεί σε γενική συνέλευση από την οποία και λήφθηκε απόφαση για προειδοποιητικό κλείσιμο των σχολείων.
Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των γονέων αναφέρει τα εξής:

«Ο σύλλογος γονέων του 1ου Δ.Σ. Καλυθιών συνήλθε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 17-4-13 στις 18.00 στο χώρο του 1ου Δ.Σ. Καλυθιών προκειμένου να συζητήσει το σοβαρό θέμα της πιθανής υποβάθμισης του σχολείου μας από 12θέσιο σε 9θέσιο. Για το θέμα ενημέρωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Θοδωρής Μάστορας. Οι γονείς ενημερώθηκαν ότι με την πρόταση αυτή το σχολείο μας θα κληθεί να δουλέψει την επόμενη χρονιά με λιγότερους εκπαιδευτικούς οδηγώντας μοιραία σε σύμπτυξη τμημάτων.

Έτσι θα οδηγηθούμε σε τμήματα των 25 ή και περισσότερων μαθητών στα οποία η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης θα πέφτει. Στα μεγάλα αυτά τμήματα οι μαθητές που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο. Επίσης υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με την ασφάλεια των παιδιών (π.χ. σε περίπτωση σεισμού ή ασθενειών).

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το σχολείο μας αλλά την πλειοψηφία των σχολείων της Ρόδου. Οι παριστάμενοι γονείς, αφού ενημερώθηκαν για τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των δασκάλων και των άλλων συλλόγων γονέων, ζήτησαν να υπάρξει δυναμική αντίδραση. Συγκεκριμένα προτάθηκε την επόμενη βδομάδα ημέρα Τρίτη να υπάρχει προειδοποιητικό κλείσιμο του σχολείου μας από τους γονείς.

Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε συντονισμό με τους υπόλοιπους συλλόγους γονέων έτσι ώστε να κλείσουν και αυτοί τα σχολεία τους την ίδια μέρα αν είναι δυνατόν. Επίσης τη μέρα εκείνη να κάνουμε πορεία στη Ρόδο για να διαμαρτυρηθούμε. Η πρόταση πέρασε ομόφωνα από τους παριστάμενους γονείς. Την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Θοδωρής Μάστορας θα συναντηθεί με εκπροσώπους άλλων συλλόγων γονέων για να συντονίσουμε τη δράση μας.

Ζητάμε τη στήριξη όλων των γονιών! Να μην περάσουν τα σχέδια του υπουργείου για υποβάθμιση της ποιότητας του μαθήματος των παιδιών μας!»

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ 
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς έχει ζητήσει συνάντηση με τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της περιοχής μας προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα της συρρίκνωσης των σχολείων.
Η συνάντηση έχει καθοριστεί για την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 στις 7 το απόγευμα στο δήμο της Ρόδου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την συνέλευση των συλλόγων γονέων και τις αποφάσεις που λήφθηκαν εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 19 – 4 πραγματοποιήθηκε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή διοικητικών συμβουλίων από 27 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ρόδου και πολλούς γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συλλογικής δράσης όλων των γονιών του νησιού μας. Συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε από το έγγραφο του Υπουργείου που παρουσιάζει τα σχολεία να λειτουργούν με « αυξημένη οργανικότητα, δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό»!

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο ετοιμάζεται να κάνει νέες συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολείων. Η απάντηση της Γενικής Συνέλευσης ήταν ομόφωνη:
Δεν θα επιτρέψουμε καμιά σύμπτυξη- συγχώνευση τμημάτων και σχολείων! ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!! Δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν εκπτώσεις με τη μόρφωση των παιδιών μας! Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να φτιάξουμε ακόμη πιο σύγχρονα δημόσια σχολεία με άρτια υλικοτεχνική υποδομή που να προσφέρουν στους μαθητές ολόπλευρη μόρφωση.

Δεν θα γυρίσουμε πενήντα χρόνια πίσω, τότε που η μόρφωση ήταν προνόμιο των λίγων, αυτών που το άντεχε η τσέπη τους. Δεν θα στοιβάξουμε τα παιδιά μας σε τριαντάρια – σαραντάρια τμήματα!

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την Τρίτη 23 Απριλίου εμείς οι γονείς να κλείσουμε τα σχολεία της Ρόδου! Καλούμε τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ίδια μέρα στις 10.00πμ στην πλατεία Κύπρου και πορεία στο Δημαρχείο! Καλούμε τους συλλόγους Γονέων που δεν παρευρίσκονταν στη Γενική Συνέλευση να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις! Καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού να βρεθούν στο πλευρό μας. Γιατί παλεύοντας για τα παιδιά μας χτίζουμε το μέλλον μας!!

1ο Δ.Σ. Ρόδου
5ο Δ.Σ. Ρόδου
6ο Δ.Σ. Ρόδου
7ο Δ.Σ. Ρόδου
10ο Δ.Σ. Ρόδου

11ο Δ.Σ. Ρόδου
12ο Δ.Σ. Ρόδου
13ο Δ.Σ. Ρόδου
14ο Δ.Σ. Ρόδου
15ο Δ.Σ. Ρόδου

17ο Δ.Σ. Ρόδου
18ο Δ.Σ. Ρόδου
1ο Δ.Σ. Καλυθιών
2ο Δ.Σ. Καλυθιών
Δ.Σ. Παραδεισίου

Δ.Σ. Σορωνής
Δ.Σ. –Ν/Γ Κοσκινού
Δ.Σ. Θεολόγου
Δ.Σ. Ψίνθου
1ο Ν/Γ Καλυθιών

Ν/Γ Παστίδας
3ο Γυμνάσιο Ρόδου
4ο Γυμνάσιο Ρόδου
5ο Γυμνάσιο Ρόδου
Γυμνάσιο Ιαλυσού
1ο ΓΕΛ Βενετόκλειο
3ο Λύκειο Ρόδου 

Γράφει : Ελευθερία Πελλού
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου