Υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Συνοικία της Ανάληψης

Mηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού υπέβαλαν χθες ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου 9 ιατροί, επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής της Ανάληψης καταγγέλλοντας την παγίωση καθεστώτος ανομίας στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς επί της οδού Πτολεμαίων...
Πιο συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 4136/20.07.1999 απόφαση του νομάρχη Δωδεκανήσου καθορίστηκαν οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της κινητής λαϊκής αγοράς Ρόδου και συγκεκριμένα καθορίστηκε ότι αυτή θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή στην οδό Πτολεμαίων στην περιοχή της Ανάληψης.
Η λειτουργία της κινητής λαϊκής αγοράς πόλεως Ρόδου ρυθμίζεται από την υπ’ αριθμ. 60/18.05.2015 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου με την οποία καθορίζονται μεταξύ άλλων και οι υποχρεώσεις των πωλητών της λαϊκής αγοράς σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη χωροταξία των θέσεων κλπ. και οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των πωλητών που παραβιάζουν τις οικείες νομοθετικές και διοικητικές διατάξεις.
Παρά τις λεπτομερώς καθορισθείσες υποχρεώσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών καθώς και των καθορισμένων αρμοδίων οργάνων επιφορτισμένων με τον έλεγχο των λαϊκών αγορών για τη διασφάλιση της εύρυθμης και νόμιμης λειτουργίας του, οι πωλητές της λαϊκής αγοράς της οδού Πτολεμαίων, όπως αναφέρεται, για διάστημα που πλέον υπερβαίνει τα 3 έτη, λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους «υπαίθριου εμπορίου», παραβιάζοντας κατ’ επανάληψη κάθε οικεία νομοθετική και διοικητική ρύθμιση και με την ανοχή των αρμοδίων οργάνων ελέγχου παρά τις συνεχείς τους καταγγελίες, η αδιαφορία των οποίων συνιστά παράβαση καθήκοντος, αφού πλέον έχει παγιωθεί μία κατάσταση ανομίας.
Τονίζουν ότι από τον Νοέμβριο του 2013, σε συνέχεια των επανειλημμένων παραπόνων και καταγγελιών τους, η δημοτική κοινότητα Ρόδου είχε ζητήσει από την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Δωδεκανήσου (Τμήμα Τροχαίας Ρόδου) να σταλούν άντρες της υπηρεσίας νωρίς το πρωί στη λαϊκή αγορά της οδού Πτολεμαίων ώστε να φροντίσουν το στήσιμό της να ξεκινήσει μετά τις δύο πρώτες οικοδομές.
Παρά το αίτημα αυτό, το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς.
Υποστηρίζουν ότι οι ιχθυοπώλες πετάνε τα απορρίματά τους και τα απόνερά τους μέσα σε ιδιωτική οικοδομή την οποία χρησιμοποιούν και εν είδει αποχωρητηρίου.
Τονίζουν ότι τα αρμόδια όργανα, απαξίωσαν και αδιαφόρησαν για τις καταγγελίες που έγιναν.
Αναφέρονται παραπέρα σε γενικότερες παραβάσεις του συνόλου των πωλητών (συνεχής παράβαση των καθορισμένων ωραρίων λειτουργίας, επέκταση των χωροθετημένων θέσεων των πωλητών με το στήσιμο τεντών και αυτοσχέδιων πάγκων πάνω στα πεζοδρόμια και τις πέριξ οικίες/καταστήματα), συνέπεια των οποίων αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, του περιβάλλοντος χώρου και η παρακώλυση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Κάνουν μνεία και σε αυτοψία που διενεργήθηκε την 22.05.2015 στο χώρο της λαϊκής αγοράς από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου από την οποία προκύπτει ότι υπήρχαν απόνερα από το λιώσιμο του πάγου στο δρόμο καθώς και παρουσία μυγών εξαιτίας της δυσοσμίας που προέρχεται από τα απόνερα, τα ψάρια, καθώς και από τα εντόσθια των ψαριών (καθάρισμα των ψαριών).
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αποτελούν ανθυγιεινή εστία σε βάρος της Δημόσιας Υγείας ενώ τονίζεται ότι ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά ή να κατασκευαστούν οι παρακάτω προδιαγραφές στην προαναφερόμενη οδό:
1) στέγαστρα για την προστασία των αλιευμάτων από τις διάφορες καιρικές συνθήκες,
2) αποχετευτικό σύστημα που με κλειστό σύστημα θα απορρέουν τα ακάθαρτα ύδατα από το λιώσιμο των πάγων για την προστασία των αλιευμάτων,
3) αποχωρητήριο με προθάλαμο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των εμπόρων (όλες οι επιφάνειες των τοίχων λείες, επίπεδες αδιαπότιστες, νιπτήρας για το πλύσιμο των χεριών με συνεχή παροχή ζεστού κρύου νερού, χαρτί μίας χρήσεως και σαπούνι για τα χέρια, εξαερισμός (φυσικός ή τεχνητός) στον κύριο θάλαμο, ποδοκίνητοι κάδοι απορριμάτων).
Επιπλέον δίδονται και οδηγίες στην Διεύθυνση Καθαριότητας και συγκεκριμένα εντέλλεται να φροντίζει την ώρα που τελειώνει η λαϊκή αγορά να γίνεται αμέσως η αποκομιδή των απορριμάτων για την αποφυγή δημιουργίας ανθυγιεινών εστιών εξαιτίας ανάδυσης δυσοσμιών και προσέλκυσης μυγών, τρωκτικών, γατών αλλά και να φροντίσει για την τοποθέτηση επαρκών κάδων απορριμάτων.
Το μόνο που έγινε ωστόσο ήταν να αποσταλεί μια κλήση προς συμμόρφωση 2  ιχθυοπωλών η οποία απέβη παντελώς άκαρπη, αφού η συμπεριφορά των ιχθυοπωλών και λοιπών πωλητών έχει γίνει έκτοτε περισσότερο προκλητική, η λαϊκή αγορά συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά αμετακίνητη επί της οδού Πτολεμαίων, ενώ ουδεμία από τις προαναφερθείσες υποδείξεις της εν λόγω υπηρεσίας έχει τηρηθεί.
Οι κάτοικοι υπέβαλαν και νέα καταγγελία στο υγειονομείο τον Μάρτιο του 2016 και ένα μήνα μετά πήραν απάντηση ότι διενεργήθηκε αυτοψία και δεν προέκυψαν προβλήματα, ενώ ακολούθησαν δύο έλεγχοι από αρμόδια επιτροπή που οδήγησε στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε παραβάτες.
Οι αναφέροντες επισημαίνουν ότι η παραβατική συμπεριφορά των πωλητών της εν λόγω λαϊκής αγοράς καλλιεργείται και ενισχύεται από τη συνεχή αδιαφορία και απραξία των αρμοδίων οργάνων, κατά παράβαση των προβλεπόμενων από το νόμο καθηκόντων τους και παρά τις συνεχείς καταγγελίες τους που ανατρέχουν στο έτος 2013 μέχρι σήμερα


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου