Η μία μετά την άλλη «ξεφυτρώνουν» στο νησί οι παράνομες χωματερές!

Η μια μετά την άλλη «ξεφυτρώνουν» οι παράνομες χωματερές στο νησί της Ρόδου, ενώ όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός εκείνων που κατεγράφησαν από την αρμόδια επιτροπή, που συγκροτήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, είναι ελάχιστος σε σχέση με τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το όλο φαινόμενο...

Σημειώνεται ότι οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι, όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αλλά και προκαλούν οικονομική αιμορραγία στη χώρα μας, εξαιτίας των προστίμων, που υποχρεώνεται να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 2014 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει πληρώσει τμηματικά χρηματική ποινή συνολικού ύψους 51,8 εκατ. ευρώ για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σχετικά με τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Αναλυτικότερα, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποχρεωθήκαμε να καταβάλουμε εφάπαξ ποσό 10 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που βρίσκεται σε λειτουργία και 40.000 για κάθε χώρο που έχει κλείσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Η ποινή καταβάλλεται σε εξαμηνιαίες δόσεις (κάθε 2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου) αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2014. Τότε, κληθήκαμε να πληρώσουμε 14,520 εκατ. ευρώ για 70 ενεργές χωματερές και 223 ανενεργές αλλά μη αποκατεστημένες. Έκτοτε, το ποσό μειώνεται ανάλογα με την πρόοδο που επιτελείται.
Αρνητική πρωτιά στην υπόθεση κατέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία ευθύνεται για το μισό ή στην καλύτερη περίπτωση για το 1/3 του προστίμου, καθώς καθυστέρησε τον σχετικό διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (τέλη του 2015). Σήμερα, στα διοικητικά όριά της βρίσκονται οι 13 από τις 37 πανελλαδικά εναπομείνασες εν λειτουργία χωματερές και οι 35 από τις συνολικά 101 ανενεργές.
Ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με 9 ενεργές και 15 ανενεργές χωματερές, εξαιτίας και εδώ των καθυστερήσεων στην εκτέλεση των σχετικών έργων, αλλά και λόγω της εδαφικής ιδιαιτερότητας με τα πολλά και ως επί το πλείστον μικρά νησιά.
Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δεν έχουν αποκατασταθεί 23 κλειστοί ΧΑΔΑ.
Εν πάση περιπτώσει χθες στο facebook δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από ακόμη μια παράνομη χωματερή, αυτή τη φορά στα Κολύμπια, σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή.
Ο χρήστης «Arxipoli Panagiotis Rodou» που ανήρτησε το φωτογραφικό υλικό προέβη στο ακόλουθο σχόλιο:
«Τελικά όλοι είμαστε απαράδεκτοι, ο καθένας πετάει τα σκουπίδια του, όπου βρει. Όλο το καλοκαίρι ένας άνθρωπος δεν βρέθηκε, ενας του Δήμου αρμόδιος να τα πετάξει».

Φωτορεπορτάζ:



 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου