ΑΞΙΟΛΟΓΑ : 9o Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στη Ρόδο

16-19 Μαρτίου 2017 στον Κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΕΜΠΤΗ 16.03.17, 19:30 Ο υπερκινητικός μαθητής (Zappelphilipp)
Γερμανία 2012 (90′) -κοινωνική- Σκηνοθεσία: Connie Walther Παίζουν: Bibiana Beglau, Anton Wempner, Andrea Wenzl Η Χάνα είναι δασκάλα σε μια μικρή γερμανική πόλη. Η ζωή της αλλάζει όταν στην τάξη εμφανίζεται ένας καινούργιος μαθητής, ο Φάμπιαν, ο οποίος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Η εκπαιδευτικός έχει να αντιμετωπίσει τη μητέρα του Φάμπιαν αλλά και τους οργισμένους γονείς των άλλων παιδιών. Βραβείο Γερμανικής Ακαδημίας Τηλεόρασης 2013: βραβείο σεναρίου Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2012 στο κρατικό κανάλι ARD και δυο χρόνια μετά στο γερμανογαλλικό κανάλι ARD.
ΠΕΜΠΤΗ 16.03.17, 21:30 Το σπίτι με τον ηλίανθο (Wir sind jung – wir sind stark)
Γερμανία 2014 (123’) -δράμα- Σκηνοθεσία: Burhan Qurbani Παίζουν: Jonas Nay, Trang Le Hong, Devid Striesow Μια παρέα νεαρών βρίσκεται σε απόγνωση δυο χρόνια μετά τη Γερμανική Επανένωση. Στο Ρόστοκ, πόλη της Βορειοανατολικής Γερμανίας, δεν υπάρχουν δουλειές, ούτε προοπτική. Στην ίδια πόλη φιλοξενούνται οικονομικοί μετανάστες με διακρατικές συμφωνίες από την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και το Βιετνάμ. Βραβείο Γερμανικού Κινηματογράφου 2015: βραβείο καλύτερου δεύτερου ρόλου (Joel Basman) Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1992 στο Ρόστοκ. Ήταν οι βιαιότερες επιθέσεις εναντίον μεταναστών στη μεταπολεμική Γερμανία.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.03.17, 19:30 Χόπετ – Το μεγάλο άλμα στην ευτυχία (Hoppet – der große Sprung ins Glück)
Σουηδία/Γερμανία/Νορβηγία 2007 (88’) -κοινωνική- Σκηνοθεσία: Petter Næss Παίζουν: Ali Abdulsalam, Mehmet Aras, Per Fritzell Ο μικρός Αζαντ αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στο Κουρδιστάν. Στη νέα του πατρίδα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια άγνωστη σε αυτόν ξένη γλώσσα. Σα να μην έφτανε αυτό, διαπιστώνει ότι δεν είναι η Σουηδία ο προορισμός του αλλά η Γερμανία όπου βρίσκεται ήδη η οικογένειά του. Βραβείο Σουηδικού Κινηματογράφου 2008: σενάριο | Γερμανικό Βραβείο Εφηβικού Κινηματογράφου: Χρυσό Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 12.000 παιδιά προσφύγων έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επανένωσης προσφυγικών οικογενειών. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.03.17, 21:30 Κάτω από την άμμο (Unter dem Sand)
Δανία/Γερμανία 2015 (100’) -δράμα- Σκηνοθεσία: Martin Zandvliet Παίζουν: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman, Leon Seidel Δανία 1945. Ο πόλεμος έχει τελειώσει και μια ομάδα νεαρών αιχμαλώτων επιστρατεύεται για να εξουδετερώσει 2.000.000 νάρκες κατά μήκος των δυτικών ακτών. Νεαρά παιδιά πληρώνουν τις πράξεις των γονιών τους στο φρικτό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Γερμανοί αιχμάλωτοι αμέσως μετά τον πόλεμο ήταν το ίδιο απάνθρωπα με όσα συνέβησαν στη διάρκειά του. Υπ. Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017 | Bodil 2016: Καλύτερη Ταινία Μετά τον πόλεμο, πάνω από 2000 Γερμανοί αιχμάλωτοι επιστρατεύτηκαν για την απομάκρυνση εκατομμυρίων ναρκώνστις δυτικές ακτές της Δανίας. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι περισσότεροι ήταν νεαρά αγόρια 14-16 ετών. Αν και ο πόλεμος είχε τελειώσει το 1945, η επιχείρηση απομάκρυνσης κράτησε 15 χρόνια. Η Συνθήκη της Γενεύης (1929) απαγορεύει την καταναγκαστική εργασία σε αιχμαλώτους πολέμου.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.03.17, 17:30 Οι πέντε φίλοι (Fünf Freunde)
Γερμανία 2012 (93’) -περιπέτεια- Σκηνοθεσία: Mike Marzuk Παίζουν: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl Ο Τζωρτζ, που στην πραγματικότητα λέγεται Τζωρτζίνα, είναι ένα αγοροκόριτσο που το καλοκαίρι δέχεται επισκέψεις από τα ξαδέλφια του. Θα προτιμούσε βέβαια να πήγαινε διακοπές στο βραχώδες νησί για ζήσει την περιπέτεια της ζωής τους. Βασισμένη στο ομώνυμο έργο της Enid Blyton. Η ταινία γυρίστηκε στο Βερολίνο. Ο υποτιτλισμός της ταινίας στα ελληνικά έγινε από τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ρόδου, στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος.
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.03.17, 19:30 Ματωμένος γάμος (Die Bluthochzeit)
Γερμανία/Βέλγιο 2005 (92’) -μαύρη κωμωδία- Σκηνοθεσία: Dominique Deruddere Παίζουν: Armin Rohde, Uwe Ochsenknecht, Josef Heynert Ο εγωμανής Χέρμαν Βάλτσερ παντρεύει το μικρό του γιο Μαρκ και ετοιμάζει το γαμήλιο τραπέζι σε ένα παλιό κάστρο το οποίο όμως κινδυνεύει να κλείσει από τα χρέη. Ο Χέρμαν Βάλτσερ πάντα ήθελε να αγοράσει και να ανακαινίσει το παλιό κάστρο χωρίς να μπορέσει όμως να πείσει τον ιδιοκτήτη του. Κινηματογραφικό Βραβείο Βελγίου: Καλύτερη ταινία 2006
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.03.17, 21:30 Fack Ju Göhte 2
Γερμανία 2015 (115’) -κωμωδία- Σκηνοθεσία: Bora Dagtekin Παίζουν: Elyas M’Barek, Jella Haase, Karoline Herfurth Ο πρώην διαρρήκτης τραπεζών, Τσέκι Μύλερ, δεν αντέχει άλλο στο ρόλο του καθηγητή και καταφεύγει σε βελονισμό και άλλες θεραπείες. Μόλις μαθαίνει ότι τα διαμάντια που είχε κρύψει μεταφέρονται μέσα σε κοντέινερ ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ασία, ετοιμάζει εκπαιδευτική επίσκεψη με μαθητές …στην Ταϋλάνδη! Βραβείο Γερμανικού Κινηματογράφου 2016: βραβείο κοινού Η συνέχεια της επιτυχημένης κωμωδίας που προβλήθηκε πέρσι στη Ρόδο σε 3 αίθουσες.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.03.17, 17:30 Το κυνήγι του κεχριμπαρένιου θαλάμου (Die Jagd nach dem Bernsteinzimmer)
ΗΠΑ/Γερμανία 2012 (120’) -περιπέτεια- Σκηνοθεσία: Florian Baxmeyer Παίζουν: Kai Wiesinger, Sonja Gerhardt, Fabian Busch Ο μεγαλύτερος μύθος της μεταπολεμικής Γερμανίας: Ο κεχριμπαρένιος θάλαμος που εξαφανίστηκε το 1945 από το κάστρο του Königsberg. Λέγεται ότι ο Αϊνστάιν έκρυψε το θάλαμο από τους ναζί λίγο πριν τελειώσει ο πόλεμος. Οι εξερευνητές της ταινίας συναντούν την εγγονή του Αϊνστάιν και μαζί προσπαθούν να εντοπίσουν το θησαυρό: από το φαραωνικό Μνημείο της Μάχης των Λαών στη Λειψία, τις δαιδαλώδες αίθουσες του Γερμανικού Μουσείου στο Μόναχο, μέχρι τους αμμόλοφους του Τάγματος του Αγίου Πέτρου και τις σπηλιές των κορυφών των Άλμεων στο Berchtesgaden.
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.03.17, 19:30 Ο Αντροχωρίστρας (Schlussmacher)
Γερμανία 2013 (110′) -κωμωδία- Σκηνοθεσία: Matthias Schweighöfer Παίζουν: Matthias Schweighöfer, Sascha Alexander, Ariane Pochon, Ο Πάουλ (Matthias Schweighöfer) δουλεύει σε ένα γραφείο διαζυγίων με μεγάλες επιτυχίες. Πρόκειται να γίνει μέτοχος της εταιρίας εάν πετύχει και το 1000ο διαζύγιο! Όταν όμως ο Τότο πρόκειται να πάρει διαζύγιο, αυτός αντιδρά με απόπειρες αυτοκτονίας και μπαίνει σε μεγάλους μπελάδες. Βραβείο Γερμανικού Κινηματογράφου 2013: βραβείο κοινού Ο 36χρονος Matthias Schweighöfer μας είναι γνωστός από τις ταινίες: Κοκοβέ 2, Ερωτευμένη γυναίκα, Ζήτω η φιλίας μας, Αρρυθμίες, Λαγουδάκι δίχως αυτιά, Λαγουδάκια με δυο αυτιά, Η κυρία Έλλα
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.03.17, 21:30 Βικτώρια (Victoria)
Γερμανία 2015 (138’) -κομεντί- Σκηνοθεσία: Sebastian Schipper Παίζουν: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski Η νεαρή τουρίστρια Βικτώρια διασκεδάζει στο νυχτερινό Βερολίνο. Εκεί συναντά τέσσερις νεαρούς που υπόσχονται να της δείξουν τη γερμανική πρωτεύουσα. Από αυτούς μαθαίνει την πόλη, μαθαίνει όμως και ένα κρυφό μυστικό… Βραβείο Γερμανικού Κινηματογράφου 2015: 6 βραβεία, Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2015: 3 βραβεία, Berlinale 2015: Ασημένια Άρκτος

ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:
Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ: Rapunzel
Γερμανία 2009 (59’) Σκηνοθεσία: Franziska Buch -Περιπέτεια- Παίζουν: Suzanne von Borsody, Luisa Wietzorek, Jaime Ferkic Η Ραπούντσελ είναι το παιδί που απέκτησε ένα ζευγάρι το οποίο για πολλά χρόνια έμενε άτεκνο. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα της επέμεινε να φάει γλιστρίδες από τον γειτονικό κήπο μιας μάγισσας. Ο πατέρας, προκειμένου να μην χαλάσει το χατίρι της εγκύου, δεν είχε άλλη επιλογή από το να μπει επανειλημμένα στον κήπο της μάγισσας και να κλέβει από τις γλιστρίδες. Όταν τελικά γίνεται αντιληπτός από την μάγισσα, αναγκάζεται να της τάξει το παιδί που θα φέρει στον κόσμο η γυναίκα του.
Οι κροκόδειλοι των προαστίων 3 (Vorstadtkrokodile 3)
Γερμανία 2011 (81’) Σκηνοθεσία: Wolfgang Groos-Περιπέτεια- Παίζουν: Nick Romeo Reimann, Fabian Halbig, Leonie Katarina Tepe, Manuel Steitz Το τρίτο μέρος της νεανικής περιπέτειας σε σκηνοθεσία Wolfgang Groos: Ο Χάνες γίνεται 13 και η παρέα γιορτάζει τα γενέθλιά του. Τα παιδιά χωρίζονται λόγω διακοπών όμως ξαναανταμώνουν όταν η κατάσταση το απαιτήσει… Η ταινία γυρίστηκε στην Κολωνία, το Ντούισμπουργκ, το Ντόρτμουντ και το Μπόχουμ. Τα προηγούμενα μέρη προβλήθηκαν στη Ρόδο το 2014 και 2016 αντίστοιχα.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου