Νέα συσκευή κατάδυσης για τους διασώστες


Οι Ρώσοι κατασκευαστές εξοπλισμού για το Υπουργείο Άμυνας ανέπτυξαν ένα νέο προϊόν για τους βατραχανθρώπους, το οποίο θα διευκολύνει πολύ και θα διασφαλίσει την ασφάλεια του έργου των υποβρύχιων διασωστών.
Είναι μια συμπαγής αναπνευστική συσκευή αέρος, που επιτρέπει κατάδυση σε βάθος δέκα μέτρων. Τις ιδιαιτερότητες της νέας καταδυτικής συσκευής περιέγραψε ο επικεφαλής του Τμήματος του χόλντιγκ "Air Technologies" Μιχαήλ Χβαν:
- Η εν λόγω συσκευή έχει πλαστικό αντικρουστικό περίβλημα . Το κύριο πλεονέκτημά του είναι οι μικρές διαστάσεις, χάρη στις οποίες οι δύτες μπορούν να εργάζονται σε συνθήκες περιορισμένου χώρου.
Την αξιοπιστία αυτής της συσκευής σε ακραίες καταστάσεις έχει ελέγξει ο ρέκορντμαν μέγιστου βάθους κατάδυσης Ρομάν Πρόχοροφ. Συγκεκριμένα είναι δύτης-δοκιμαστής με 20 χρόνια πείρας και συνήθως εργάζεται σε βάθη της τάξης των 150 μέτρων.
Η νέα αναπνευστική συσκευή έχει διαφορετικό κατασκευαστικό σχήμα από τις συνηθισμένες συσκευές κατάδυσης. Οι φιάλες αέρος περιβάλλονται από ένα περίβλημα αεροδυναμικού σχήματος. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορεί κανείς να εργαστεί σε στενούς και κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει κίνδυνος να γαντζωθεί κάπου με τη φιάλη ή τους ιμάντες, τονίζει ο Ρομάν Πρόχοροφ:
- Ο δύτης μπορεί να διεισδύσει μέσα από ρωγμές, διαστάσεων ελαφρώς μεγαλύτερων από το σώμα του δύτη. Η συσκευή κατάδυσης έχει ομαλή επιφάνεια αεροδυναμικού σχήματος. Ο κίνδυνος να γαντζωθεί σε κάποιο αντικείμενο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.
Η νέα συσκευή μπορεί να λειτουργεί ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η παροχή οξυγόνου αρκεί για 40 λεπτά. Εκτός από τον συμπιεσμένο αέρα στη συσκευή μπορούν να χρησιμοποιούνται τεχνητά αναπνευστικά μίγματα εμπλουτισμένα με οξυγόνο, πράγμα το οποίο αναβαθμίζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των υποβρυχίων εργασιών. Αυτό έχει ήδη ελεγχθεί και εκτιμηθεί αντάξια από επαγγελματίες δύτες. Πάντως ακόμη και ένας αρχάριος θα μπορέσει να ανταπεξέρθει στο χειρισμό της νέας καταδυτικής συσκευής.


Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου