Ο Δήμαρχος δίνει μικρές βαθμολογίες στις παραλίες της Ρόδου

Απαντώντας σε σχετικό αίτημα του Υπουργείο ο δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος βαθμολογεί τις παραλίες του νησιού στις οποίες δίνει την κατώτερη δυνατή βαθμολογία (1 ή 2)...
Στην επιστολή του στο Υπουργείο ο κ. Χατζηδιάκος τονίζει ότι οι παραλίες του νησιού δεν έχουν τις απαιτούμενες υποδομές και επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραχώρησή τους στο δήμο γίνεται πάντα για βραχυπρόθεσμο διάστημα γεγονός που δεν επιτρέπει στην εκάστοτε δημοτική αρχή να αποφασίσει να κάνει επενδύσεις για την ανανέωση του εξοπλισμού κλπ. 
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Χατζηδιάκου:
Θέμα: Στοιχεία παραλιών νήσου Ρόδου
Σχετ. : Το με αρ. πρωτ. 993/5-3-2015 έγγραφό σας
Με το παραπάνω σχετικό έγγραφό μας ζητάτε, ενόψει της έκδοσης ΚΥΑ για την απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, να κατατάξουμε τις παραλίες του νησιού σύμφωνα με την τουριστική κίνηση και αξιοποίηση τους, με διαβάθμιση από 1 έως 5 και να τις απεικονίσουμε σε χάρτη.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε σχετικό πίνακα με την κατάταξη καθώς και χάρτη όπου απεικονίζονται ονομαστικά οι παραπάνω παραλίες. Όπως θα παρατηρήσετε η καθολική εικόνα των παραλιών δεν είναι αυτή που θα περίμενε κάποιος από ένα νησί όπως η Ρόδος. Οι περισσότερες παραλίες :
  • Δεν διαθέτουν τουαλέτες, καμπίνες αλλαγής ρούχων, ντουζ, διαδρόμους πρόσβασης προς τη θάλασσα
  • Δεν διαθέτουν υποδομές εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ
  • Δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης με την απαιτούμενη διαρρύθμιση και σήμανση.
Ακόμη και οι πλέον πολυσύχναστες παραλίες (που βαθμονομήθηκαν με μεγαλύτερο αριθμό αστεριών) , διαθέτουν μεν κάποιες εκ των παραπάνω υποδομών, οι οποίες όμως είναι πεπαλαιωμένες, γερασμένες και ελλιπείς.
Στο σύνολο των παραλιών, ο εξοπλισμός των ομπρελών, είναι παλιός, ανομοιόμορφος και ακαλαίσθητος.
Είναι σαφές ότι οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε αυτές, δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ουσιαστικές επενδύσεις αφού έχουν πάντα μόνο πέντε μήνες χρονικό ορίζοντα απόσβεσης, ενώ ακόμη και ο Δήμος δεν διαθέτει χρόνο προετοιμασίας, καθώς δεν μεσολαβεί ουσιαστικά χρόνος για παρεμβάσεις από την παραχώρηση των παραλιών στο Δήμο έως την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Απαιτείται η θεσμοθέτηση μακροπρόθεσμης επίλυσης του θέματος της διαχείρισης των παραλιών. Η παραχώρηση τους σε βάση τριετίας ή ακόμη καλύτερα πενταετίας, θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης φιλόδοξων και αξιόπιστων ενοικιαστών, που θα επενδύσουν σημαντικά κονδύλια εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές των παραλιών, αναβαθμίζοντας γενικότερα την εικόνα τους και προσφέροντας υψηλότερα μισθώματα. Ταυτόχρονα οι Δήμοι θα μπορούν πλέον να προγραμματίσουν σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο την ετήσια συντήρηση των παραλιών με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.
Ειδικά εφέτος καθυστερεί επικίνδυνα το κεφάλαιο που αφορά στον καθαρισμό των παραλιών, στη διαμόρφωση και στην περαιτέρω εκμετάλλευση τους για τις ανάγκες των χιλιάδων επισκεπτών της Ρόδου.
Ήδη άρχισε η τουριστική κίνηση και εντός των ημερών αναμένονται μαζικές αφίξεις τουριστών. Οι παραλίες του νησιού μετά τη χειμερινή περίοδο χρειάζονται καθαρισμό και παρεμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αν δεν εκδοθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ ώστε να διενεργηθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί (δεδομένου του χρόνου που προβλέπει η σχετική νομοθεσία) οι Δήμοι θα βρεθούν σε αδυναμία καθαρισμού των παραλιών με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.
http://www.drasisnews.gr/
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου