Απαντούν με ομαδικές αναγνωριστικές αγωγές η myPOS και η Τράπεζα SATA

Με ομαδικές αναγνωριστικές αγωγές, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και με κάθε άλλη προβλεπόμενη νόμιμη ενέργεια ή ένδικο βοήθημα, απαντά η εταιρεία, που εμπορεύεται στην Ελλάδα τα τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες myPOS αλλά και η τράπεζα της αλλοδαπής SATA Bank!

Ηδη στους συμβεβλημένους με την εταιρεία πελάτες από τη Ρόδου έχει αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο τους ζητείται αν το επιθυμούν να συμμετέχουν στις προσφυγές που θα ασκήσει δικηγορικό γραφείο των Αθηνών για την διασφάλιση των συμφερόντων τους προκειμένου να αναγνωριστεί η νομιμότητα χρήσης του myPOS καθώς και ασφαλιστικά μέτρα για την δυνατότητα ανεμπόδιστης χρήσης του myPOS.
Θυμίζουμε ότι ήδη στη Ρόδο έχουν κατασχεθεί 50  τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες myPOS από επιτελείς της ΔΟΥ Ρόδου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Η πρώτη λίστα συμβεβλημένων με την εταιρεία περιλαμβάνει 113 επιχειρήσεις του νησιού, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα, που εμπορεύονται τουριστικά είδη, οι οποίες είχαν συμβληθεί με την εταιρεία που ελέγχεται.
Η ελεγχόμενη εταιρεία, εκπρόσωπος στην Ελλάδα των τερματικών myPOS, που βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας, για την λειτουργία των μηχανημάτων υπεραμύνεται της νομιμότητας στην λειτουργία και διάθεσή τους.
Στο νέο μήνυμα της εκφράζει την λύπη της στους πελάτες της για την τυχόν ταλαιπωρία στην οποία έχουν υποβληθεί και την τυχόν κατάσχεση του τερματικού τους από τις αρχές, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα δεν την αφήνουν αδιάφορη αλλά την προκαλούν να αναλάβει δράσεις σε συνεργασία με την Τράπεζα προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια αλλά και την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας η οποία αντί να ενταχθεί στο σύστημα, απλά διώκεται ως «παράνομη».
Τονίζει επίσης ότι η υπηρεσία myPOS διανέμεται με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης SEPA και μάλιστα στην Ελβετία χρησιμοποιείται ακόμη και από την αστυνομία!
Η εταιρεία πωλεί στην Ελλάδα τα τερματικά, που αποτελούν, όπως επισημαίενι, καθ’ όλα νόμιμο χρηματοπιστωτικό προϊόν Ευρωπαϊκής Τράπεζας που εδρεύει στη Μάλτα.
Πέραν της πώλησης αυτού του προϊόντος, ουδεμία ανάμειξη έχει στην λειτουργία ή την ενεργοποίηση των τερματικών αυτών.
Η Τράπεζα είναι ένα πιστωτικό ίδρυμα αδειοδοτημένο και εγκατεστημένο από και σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέπεται από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μάλτας, και είναι διαπιστευμένη στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών απευθείας διασυνοριακά για όλα ΕΕ κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, δηλαδή, χωρίς εγκατάσταση ή λειτουργίες στην Ελλάδα.
Η εταιρεία διατείνεται ότι η υπηρεσία λειτουργεί απολύτως σύννομα με βάση το υπερνομοθετικής ισχύος Ευρωπαϊκό Δίκαιο, μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, η οποία ρυθμίζεται σε συγκεκριμένες πρωτογενείς διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου, από την οποία απορρέει η ελευθερία κάθε ευρωπαίου πολίτη να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς το κράτος ιθαγένειας του να μπορεί να το εμποδίσει για οποιοδήποτε λόγο.
Η υπηρεσία MyPOS, οπως υποστηρίζει, δεν σχετίζεται με τη μεταφορά κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτός Ελλάδας, επειδή το τερματικό μηχάνημα για όσο διαρκούν τα capital controls δέχεται μόνο κάρτες που εκδίδονται από τράπεζες ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών και όχι από ελληνικές τράπεζες και, επιπλέον, η εκκαθάριση αυτών των καρτών γίνεται εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Τονίζει περαιτέρω ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους περιορισμούς στην διακίνησης κεφαλαίων δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών με έδρα τη Μάλτα.
Επιπλέον, η ίδια ΠΝΠ δεν απαγορεύει συναλλαγές με κάρτες πληρωμών με το λογότυπο της MasterCard, VISΑ και JCB, που εκδίδονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας.
Περαιτέρω, Έλληνες πελάτες μπορούν να έχουν πιστωτική ή καρτών πληρωμής που εκδίδονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας και να κάνουν συναλλαγές με τέτοιες κάρτες, μέχρι τα όρια του εκδότη των καρτών.
Περαιτέρω, στην ίδια ΠΝΠ ορίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επιβλέπει τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της στα ιδρύματα πληρωμών και τους οργανισμούς που μεταφέρουν χρηματικά ποσά από ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό σε ξένο τραπεζικό λογαριασμό επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους μέχρι το 10% του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής.
Αυτό σημαίνει, όπως τονίζουν ότι, δυνάμει της ΠΝΠ, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρμόδια για την άσκηση ελέγχων σε πιστωτικά ιδρύματα ή ιδρύματα πληρωμών για τη συμμόρφωση με τον περιορισμό για τη μεταφορά κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό από λογαριασμό σε Ελληνική Τράπεζα σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.
Η ΠΝΠ, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, δεν περιέχει πρόβλεψη ούτε μπορεί να περιέχει πρόβλεψη για τις διασυνοριακές υπηρεσίες στην Ελλάδα μεταξύ χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή αφενός των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν εκδώσει τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και επιτρέπουν τη συναλλαγή και της τράπεζας η οποία σε συνεργασία με το ίδρυμα πληρωμών εκκαθαρίζουν τη συναλλαγή και καταθέτουν το προϊόν της σε τραπεζικό λογαριασμό εκτός Ελλάδος.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου