ΑΞΙΟΛΟΓΑ : Δύο βραβεία στην "Ροδιακή" στον πρώτο διαγωνισμό για τα περιφερειακά μέσα... Ένα χρυσό και ένα ασημένιο

Δύο σημαντικά βραβεία που αντιστοιχούν στους κόπους, τις προσπάθειες και την αντικειμενική ενημέρωση με την οποία δίνει καθημερινή μάχη  η "Ροδιακή", κατάφερε να κερδίσει επάξια μέσω του νέου θεσμού για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης "Regional Media Awards"...
Πρόκειται για βραβεία, τα οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά η εταιρεία Boussias Communications με στόχο να αναδείξει και να επιβραβεύσει τα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα (Εφημερίδες, Περιοδικά, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και sites) στη χώρα μας, η απονομή των οποίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Gazarte, με την παρουσία ιδιοκτητών και στελεχών από τα μέσα που βραβεύθηκαν ανά την Ελλάδα.
Στην Ροδιακή απονεμήθηκε το χρυσό βραβείο (gold) για την κατηγορία Best Original Reporting, βάσει της οποίας βραβευόταν το περιεχόμενο συγκεκριμένου ρεπορτάζ της ειδησεογραφίας καθώς και οι μέθοδοι παρουσίασης του και το ασημένιο (silver) στην κατηγορία Innovation/ new concept.

Πιο συγκεκριμένα το χρυσό βραβείο αφορούσε  το ναυάγιο που συγκλόνισε την Ρόδο και δεν είναι άλλο από αυτό στις 20 Απριλίου 2015 όταν ένα ιστιοφόρο προσάραξε σε βραχώδη περιοχή στην παραλία Ζέφυρος, με 3 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Η Ροδιακή, βρέθηκε στο σημείο πολύ πριν  τα σωστικά συνεργεία. Ενημέρωσε τις αρχές ότι πλοίο με μετανάστες προσέγγιζε βραχώδη περιοχή. Με τρεις ρεπόρτερ κατέγραφε λεπτό προς λεπτό τις συγκλονιστικές αυτές εξελίξεις, την αγωνία των ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος, τις κραυγές απόγνωσης των μικρών παιδιών και των μανάδων τους που απεγνωσμένα καλούσαν σε βοήθεια για να βγουν στη στεριά, δίνοντας μάχη επιβίωσης. Εκτενή ρεπορτάζ φιλοξενούσε διαρκώς  η "Ροδιακή" μέσω της έντυπης και της ηλεκτρονικής μορφής της.
Σε ότι αφορά το ασημένιο βραβείο, στην κατηγορία innovation εντάχθηκε η ειδική εκδήλωση και η προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια της εφημερίδας που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.
Η "Ροδιακή" στις 12 Σεπτεμβρίου του 2015, στο κατάμεστο κινηματοθέατρο "Ρόδων" πραγματοποίησε μια ανοιχτή γιορτή για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια λειτουργίας της, με εκατοντάδες φίλους, γνωστούς και συνεργάτες που έδωσαν "το παρών".

Μια μεγάλη εκδήλωση με ήχους, χρώμα, εικόνες και αναμνήσεις 100 ετών, με απώτερο στόχο να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους όσοι εργάστηκαν, συνεργάστηκαν, προσέφεραν στη "Ροδιακή" όλα αυτά τα χρόνια και να αποδώσει παράλληλα το οφειλόμενο ευχαριστώ στις δεκάδες χιλιάδες των αναγνωστών της. Κεντρική αναφορά στην εκδήλωση, αποτέλεσε η ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε στην εκδήλωση, στην οποία αποτυπώθηκε η "διαδρομή" της εφημερίδας από το 1915 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Tην εκδήλωση απονομής των βραβείων Regional Media Awards άνοιξε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων κ. Κωνσταντίνος Καμάρας,  ο οποίος επεσήμανε ότι στις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, υπήρχαν εξαιρετικές δουλειές, χαρακτηρίζοντας τα τοπικά περιφερειακά μέσα ως "ευρηματικά και ποιοτικά παρά τους πενιχρούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους".  Μάλιστα μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η ποιότητα και η δυναμική των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης αποτελούν καθρέπτη της υπόστασης και των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών. Ευτυχώς, παρά τους δύσκολους καιρούς, υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα που λειτουργούν ως κοιτίδες ελπίδας και αισιοδοξίας. Ώρα να αναδειχθούν, ώρα να βραβευθούν». Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν και απένειμαν τα GRAND Awards ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, καθώς και ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης.
 
Η Ροδιακή δίνει "λογαριασμό" μόνο στους αναγνώστες της
Στην απονομή των βραβείων, παραβρέθηκε η συνιδιοκτήτρια και δημοσιογράφος κ. Λίζα Τσοπανάκη, η οποία στην ολιγόλεπτη ομιλία αμέσως μετά την απονομή του χρυσού βραβείου για την εφημερίδα Ροδιακή, ανέφερε:
«Νιώθω συγκινημένη  αλλά κυρίως πολύ υπερήφανη που παραλαμβάνω για λογαριασμό της ιστορικής εφημερίδας ΡΟΔΙΑΚΗ και των συναδέλφων μου, το βραβείο αυτό.
Μιας ημερήσιας επαρχιακής εφημερίδας, που συμπλήρωσε πέρσι 100 ολόκληρα χρόνια δυναμικής παρουσίας  και η οποία κατατάσσεται ανάμεσα στις 8 αρχαιότερες εφημερίδες της χώρας.

Η ΡΟΔΙΑΚΗ κατάφερε να γιγαντωθεί όλα αυτά τα χρόνια, να καταξιωθεί και να κυριαρχήσει στην τοπική μας κοινωνία, για τον λόγο ακριβώς που είδατε πριν από λίγο:
Επειδή κάνει αληθινή ενημέρωση.  Επειδή το ρεπορτάζ αποτελεί το πιο ζωντανό και το πιο δυνατό τμήμα ενός ενημερωτικού Μέσου. Κι επειδή λογαριασμό έμαθε να δίνει μόνο στους αναγνώστες της.
Για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, το οποίο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, έχουμε έναν ακόμα λόγο να αισθανόμαστε περήφανοι  ως εφημερίδα! Και είναι κάτι το οποίο λέμε δημόσια για πρώτη φορά:
 Αρνηθήκαμε συνειδητά να εμπορευτούμε εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο από τη συγκεκριμένη τραγωδία.

Απορρίψαμε όλες τις προτάσεις που μας έγιναν, οι οποίες στις μέρες μας, δεν ήταν καθόλου ασήμαντες οικονομικά.  Διαθέσαμε όλο το υλικό ΔΩΡΕΑΝ σε ΟΛΑ ΤΑ μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, που τα χρησιμοποίησαν.
Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε να σας  μεταφέρω τα λόγια των συναδέλφων μου, που εκείνη τη μέρα είδαν τα βλέμματα αυτών των ανθρώπων και αυτών των παιδιών, που έδιναν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

"Γι αυτές τις εικόνες που ζήσαμε, γι αυτά τα αθώα μάτια που είδαμε να μας κοιτούν τρομαγμένα  και κυρίως για τα άλλα μάτια  που δεν πρόλαβαν να αντικρύσουν τη στεριά, καθώς τα όνειρά τους βούλιαξαν στα 50 μέτρα, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ.
Προβληματισμένοι είμαστε. Και θυμωμένοι. Με όλους εκείνους που στις μέρες μας, ξεριζώνουν, παιδιά, γονείς, παππούδες, όνειρα και ζωές."
www.rodiaki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου