Δικάζονται τέσσερις για τηλεπειρατία

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσουν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για «τηλεπειρατία», υπόθεση για την οποία τον Σεπτέμβριο του 2011 είχαν καταδικαστεί (πρωτόδικα) σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών ο καθένας... 
Η ποινή αυτή τους είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο αποφάσισε επίσης η έφεση για τους κατηγορούμενους να έχει αναστέλλουσα δύναμη. 

Η υπόθεση, που είχε προκαλέσει μάλιστα και διεθνές ενδιαφέρον διαδραματίστηκε το καλοκαίρι του 2005 στον Δήμο Αφάντου και αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Κατηγορούμενος ήταν ένας 42χρονος Αυστριακός και 3 ακόμη άτομα από το Δήμο Αφάντου. 
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αυστριακός από το 1997 έως και τον Μάιο του 2005, οπότε εξιχνιάστηκε η υπόθεση, είχε δημιουργήσει ένα «δικό του» τηλεοπτικό κανάλι, στο οποίο ήταν συνδρομητικά μέλη χιλιάδες κάτοικοι κυρίως της περιοχής του Δήμου Αφάντου, υποκλέπτοντας τα σήματα συνδρομητικού καναλιού και με την βοήθεια των υπολοίπων 4 κατηγορουμένων τα «πουλούσαν» έναντι του ποσού των 33 ευρώ το μήνα σε ανυποψίαστους συνδρομητές! 

Την υπόθεση άρχισαν να ερευνούν άνδρες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής- Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, και ο επικεφαλής κ. Μανώλης Σφακιανάκης μετά από σχετικές πληροφορίες που είχαν, αλλά και εξονυχιστική ψηφιακή ανάλυση ιχνών, όπου και εντόπισαν ότι οι δράστες τα τελευταία 8 χρόνια έκλεβαν τα τηλεοπτικά καλωδιακά σήματα από εταιρείες ψηφιακής τηλεόρασης! 

Στη συνέχεια, αφού κατάρτισαν παράνομη ψηφιακή πλατφόρμα και μέσω ειδικού εξοπλισμού, αναμετέδιδαν ταυτόχρονα ψηφιακό μπουκέτο από δεκάδες τηλεοπτικά προγράμματα σε διάφορες περιοχές του νησιού και κυρίως του Δήμου Αφάντου. 

Η παροχή των υπηρεσιών της καλωδιακής αλλά και της ασύρματης τηλεόρασης γινόταν με κωδικοποιημένο σήμα και προσφερόταν έναντι του ποσού των 33 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο εξοπλισμός για την παροχή καλωδιακού- ψηφιακού συστήματος, κόστιζε από 150-180 ευρώ σε κάθε συνδρομητή! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί υπολογίστηκε ότι τα κέρδη των κατηγορουμένων από την «δραστηριότητα» τους όλα αυτά τα χρόνια ανέρχονταν σε 16 εκατ. ευρώ, ενώ «θύματα» της όλης υπόθεσης ήταν τουλάχιστον 4.000 συνδρομητές, οι οποίοι πλήρωναν ακριβά την «πολυτέλεια» του να βλέπουν τηλεοπτικά κανάλια! 
Η δε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή των φόρων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη! 

«ΕΦΟΔΟΣ» ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 
Στις 30 Μαΐου 2005 το πρωί, ο τότε ανιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Αν. Παπαματθαίου, συνοδευόμενος από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, πραγματοποίησαν εξονυχιστικό έλεγχο στα γραφεία της παράνομης ψηφιακής πλατφόρμας στο Δήμο Αφάντου, καθώς και στους οικίσκους των σημείων αναμετάδοσης που είχαν εγκατασταθεί σε διάφορα υψόμετρα του νησιού. Στους χώρους αυτούς, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν ο βιομηχανικός εξοπλισμός, δύο σκληροί δίσκοι H/Y, αλλά και η πλούσια λίστα του πελατολογίου. 

Αποτέλεσμα των ερευνών αυτών, ήταν να συλληφθούν ο 42χρονος Αυστριακός, ένας άνδρας ηλικίας 45 ετών και δύο γυναίκες 30 και 36 χρονών αντίστοιχα, όλοι από το Δήμο Αφάντου, και σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πέντε κατηγορίες. 

Ειδικότερα: 
-Για απάτη με συνολικό όφελος άνω των 73 χιλ. ευρώ από κοινού 
-Κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια 
-Φοροδιαφυγή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από κοινού 
-Συμμετοχή σε δομημένη εγκληματική οργάνωση με σκοπό τις απάτες 
- Εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων χωρίς επίσημη άδεια της ΕΡΤ.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=262316&catid=9&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment